Na serowe święto do Turku zjechali producenci najlepszych wyrobów z mleka koziego, krowiego i owczego z całego kraju. Można było zobaczyć, jak wygląda doskonały ser, ale też go spróbować. Na stoiskach nie zabrakło oscypka, bryndzy, serów topionych, wędzonych i smakowych serów żółtych.
Sera nie mogło zabraknąć również podczas konkursu kulinarnego. Była zupa z serem kozim, sałatki z fetą, rolady z żółtym serem, ziemniaki z raclette czy pierogi z twarogiem i cynamonem. Jurorów, wśród których byli tacy mistrzowie kuchni jak Karol Okrasa i Paweł Loroch, zachwyciły potrawy przygotowane przez młodych przedstawicieli jednego z lokalnych portali internetowych.
- Długo szukaliśmy inspiracji i postawiliśmy na zupę serową na serze cheddar oraz mozzarellę zasmażaną w chlebie. To bardzo aromatyczne dania - mówiła Ewelina Grabowska ze zwycięskiej drużyny.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Poza kulinarnymi emocjami, turkowianie mieli też "edukację": uczyli się bowiem robić ser w domu. - Jeśli mamy garnek, termometr, gazę oraz podpuszczkę i mleko, to już kilka kroków dzieli nas od uformowania sera. Potem trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo ser musi dojrzeć, a na to potrzeba kilku tygodni - opowiadał Gieno Mientkiewicz, mistrz serowarstwa.
Równie pysznie jak w Turku było w Kargowej, do której ściągnęli miłośnicy czekolady. Święto było nawiązaniem do ponad 80-letnich tradycji produkcji wyrobów czekoladowych w tym mieście, najpierw w zakładzie "Goplana", a teraz "Nestle".
Podczas święta stoisk czekoladowych nie było wiele, więc do tych, które stanęły na kargowskim Rynku, ustawiały się długie kolejki. - Powodzeniem cieszą się pralinki belgijskie, śliwki i figurki, a także czekolada do picia - mówi Regina Śmiałek z firmy cukierniczej z Karpicka. - Smakosze zajadali się także świeżymi truskawkami polewanymi czekoladą.
Dużym powodzeniem cieszyło się stoisko dla dzieci, które malowały obrazy na waflach czekoladowymi farbami w różnych kolorach. Prace można było od razu schrupać.
Podczas oficjalnego otwarcia święta burmistrz przekazał klucz do bram miasta miss czekolady, którą została 16-letnia Ola Zewar z Kargowa. Przed wręczeniem klucz znajdował się w lodówce, bo był... z czekolady. Ola trzymała go więc tylko przez chwilę. Jak nam zdradziła, bardzo lubi słodkości, a nienaganną figurę zawdzięcza tańcom i uprawianiu sportu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?