Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku...
fot. Flickr

Tych przysmaków lepiej nie próbuj. Mogą być śmiertelnie niebezpieczne

CASU MARZU

Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę. Specyfiką tego sera jest sposób jego produkcji, do której niezbędne są żywe larwy much Piophila casei. Larwy wywołują proces fermentacji, a to właśnie dzięki niemu ser osiąga oczekiwany smak i konsystencję. Ser je się razem z żywymi larwami, jeśli larwy są martwe to oznacza, że ser jest nieświeży i w ogóle nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy po otworzeniu sera są w stanie skakać na wysokość nawet 15 centymetrów, dlatego osoby próbujące CASU MARZU zwykle mają na oczach ochronne okulary.

Zobacz również

Trefl Gdańsk nie urwał nawet seta w Lublinie

Trefl Gdańsk nie urwał nawet seta w Lublinie

Uwaga! W nocy i nad ranem możemy spodziewać się przymrozków

Uwaga! W nocy i nad ranem możemy spodziewać się przymrozków

Polecamy

Kolejne sparingi Biało-Czerwonych przed mistrzostwami świata. Dziś mecz ze Słowenią!

Kolejne sparingi Biało-Czerwonych przed mistrzostwami świata. Dziś mecz ze Słowenią!

Poczta Polska planuje gigantyczne zwolnienia. Zlikwidują tysiące etatów

Poczta Polska planuje gigantyczne zwolnienia. Zlikwidują tysiące etatów

Z Realu do Warty? Jest nowe nazwisko potencjalnego szkoleniowca Zielonych

Z Realu do Warty? Jest nowe nazwisko potencjalnego szkoleniowca Zielonych