Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Iga Świątek - Aryna Sabalenka. Dziś wielki finał w Madrycie

Iga Świątek - Aryna Sabalenka. Dziś wielki finał w Madrycie

Kolejny rekordowy miesiąc w historii krakowskiego lotniska

Kolejny rekordowy miesiąc w historii krakowskiego lotniska

Polecamy

"Usiłował dokonać zabójstwa". Policja ustaliła tożsamość osoby ze spalonego auta

"Usiłował dokonać zabójstwa". Policja ustaliła tożsamość osoby ze spalonego auta

Wypadek kolejki Maltanka w Poznaniu. Jedna osoba jest poszkodowana

Wypadek kolejki Maltanka w Poznaniu. Jedna osoba jest poszkodowana

Sabalenka ujawniła strategię na finał ze Świątek w Madrycie

Sabalenka ujawniła strategię na finał ze Świątek w Madrycie