18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Udka z tymiankiem, chilli i pomarańczami na ostro

Zofia Ruman
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z kurczaka. Jego autorem jest Zofia Ruman.

Składniki:

  • 4 większe udka kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • sól
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki
  • suszonego tymianku
  • 8-10 młodych liści sałaty masłowej

Przygotowanie:
Udka umyć, osuszyć, papryczkę rozciąć na pół, starannie usunąć pestki i drobniutko posiekać. Udka natrzeć solą, tymiankiem, słodką papryką i posiekaną papryczką. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dwie pomarańcze obrać i pokroić w plasterki. Dwie pomarańcze obrać i pokroić na dobre kawałki.

Udka włóż do woreczka do pieczenia. Dodaj również pokrojone pomarańcze i czosnek. Szczelnie zamknij woreczek i włóż go do piekarnika. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 200 C. Upieczone udka wyjmij z woreczka. Płyn pieczeniowy wraz z cząstkami pomarańczy i czosnku przelej przez sitko i przetrzyj.
Udka ułóż na sałacie z plasterkami pomarańczy. Sos wlej do sosjerki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski