Składniki:
- 4 większe udka kurczaka
- 3 pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- sól
- łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki
- suszonego tymianku
- 8-10 młodych liści sałaty masłowej
Przygotowanie:
Udka umyć, osuszyć, papryczkę rozciąć na pół, starannie usunąć pestki i drobniutko posiekać. Udka natrzeć solą, tymiankiem, słodką papryką i posiekaną papryczką. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dwie pomarańcze obrać i pokroić w plasterki. Dwie pomarańcze obrać i pokroić na dobre kawałki.
Udka włóż do woreczka do pieczenia. Dodaj również pokrojone pomarańcze i czosnek. Szczelnie zamknij woreczek i włóż go do piekarnika. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 200 C. Upieczone udka wyjmij z woreczka. Płyn pieczeniowy wraz z cząstkami pomarańczy i czosnku przelej przez sitko i przetrzyj.
Udka ułóż na sałacie z plasterkami pomarańczy. Sos wlej do sosjerki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?