Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Udko gęsie pieczone

ELKA
Narodowe święta w różnych krajach świata obchodzone są także kulinarnie, specjalnymi potrawami czy deserami. Co podaje się na świątecznych stołach w innych państwach? - pisze Elżbieta Podolska

Składniki:
4 udka gęsie
15 dag gęsiego smalcu lub wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 ziemniaków
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku
kminek

Przygotowanie:
Udka umyte, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać gęsi smalec. Obsmażamy udka na rumiany kolor i wyciągamy.

Do tłuszczu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy słodką paprykę w proszku (ilość zależy od własnego smaku) i litr wody. Wstawiamy na ogień, do tego wkładamy udka i dusimy ok. 40 minut. Kontrolujemy poziom wody, dolewając ją w czasie duszenia.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Po upływie 40 minut dodajemy 3 rozgniecione (a nie wyciśnięte) ząbki czosnku i kminek do smaku. Dusimy kolejne 40 minut. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie słupki obrane ziemniaki i gotujemy do miękkości. Wydajemy wszystko razem np. z surówkami z kiszonej kapusty lub gotowanej modrej jak do kaczki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski