Składniki:
- 4 udka kurczaka,
- marchew,
- seler,
- por,
- biała kapusta,
- pietruszka,
- ostra papryka,
- tłuszcz.
Sposób przygotowania:
Udka doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i odstawiamy na 2 godziny.
Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i także odstawiamy na 2 godziny. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy część warzyw, a na nie przyprawione udka i przykrywamy resztą warzyw. Pieczemy w piekarniku od 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180 stopni C.
Przed pieczeniem należy pamiętać, aby spód naczynia żaroodpornego wysmarować tłuszczem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?