Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Andersii na Balu Sportowca będzie uczta dla podniebienia

Radosław Patroniak
Tomasz Rózański jest maniakiem smaków i poznawania różnych kuchni
Tomasz Rózański jest maniakiem smaków i poznawania różnych kuchni Fot. Archiwum IBB Andersia
Może nie zaczęło się jeszcze końcowe odliczanie w naszym plebiscycie, ale jego finał zbliża się już wielkimi krokami. A jak gala, to nadchodzi też bal sportowca.

Sportowcy, trenerzy i kibice starają się dbać o dietę, ale to nie znaczy, że raz do roku czy w karnawale nie mogą zapomnieć o kaloriach i rozkoszować się tym, co zaserwuje szef kuchni w hotelu IBB Andersia, Tomasz Różański.

Balowe menu w tym roku jest bardzo zróżnicowane. Każdy znajdzie coś dla siebie, a „przebojem” wieczoru mogą okazać się wszystkie dania z mięsa wieprzowego. Na uwagę zasługują też zimne przystawki na czele ze śledziem bałtyckim w trzech odsłonach.

Tomasza Różańskiego zapytaliśmy także o to, czy sportowcy często mają specjalne życzenia, a trzeba dodać, że w Andersii mieszkali już choćby tenisiści, wioślarze, kajakarze i piłkarze. Ci ostatni byli zazwyczaj rywalami Lecha w europejskich pucharach. W przeszłości dwukrotnie w poznańskim hotelu mieszkali choćby gracze azerskiego Chazaru Lenkoran. Jego gośćmi byli też gracze FC Basel.

– Jeśli chodzi o nietypowe „zachcianki” sportowców, to nie przypominam sobie szczególnie skomplikowanego zamówienia. Staram się być elastyczny i sprostać oczekiwaniom każdego gościa. Niedopuszczalna jest dla mnie i zespołu sytuacja, że ktokolwiek mógłby opuścić restaurację niezadowolony. Dla sportowców ważne jest stosowanie optymalnych proporcji w jedzeniu, czyli dbanie o to, by składało się ono z 30 procent białka, 50 procent węglowodanów i 20 procent tłuszczów. W ten sposób skomponowany posiłek dodaje sportowcom siły. Podczas wysiłku fizycznego są wtedy bardziej wytrzymali i mocniejsi – dodał Tomasz Różański.

Według niego dieta sportowców powinna być oparta na produktach mlecznych, warzywach, owocach, drobiu oraz ryżu, makaronie, ziemniakach, kaszy, pieczywie i oleju słonecznikowym. Najlepiej spożywać potrawy gotowane, a bezwzględnie należy rezygnować z dań smażonych. Ulubioną potrawą szefa kuchni są małże św. Jakuba z emulsją szafranowo-truflową.

– Jest to danie wyrafinowane w smaku. Uwielbiam wszelkie możliwe smaki. Jestem maniakiem próbowania wszystkich kuchni. Wszędzie szukam inspiracji – zakończył Tomasz Różański.

Zaproszenia na galę i 59. Wielki Bal Sportowca (w piątek, 3 lutego w poznańskim hotelu IBB Andersia z nieograniczonym także wyborem trunków), w cenie 320 zł od osoby, można jeszcze rezerwować pod nr. tel. 502 499 909. Miejsc jednak jest już już coraz mniej i warto się spieszyć z podjęciem decyzji.

Menu na Wielkim Balu Sportowca
(piątek, 3 lutego w hotelu Andersia)

bufet zimny: sałatka na bazie makaronu ryżowego, mini tatar wołowy z nutą chilli, mięsa z wieprzowiny złotnickiej, śledź bałtycki w trzech odsłonach, tymbaliki drobiowe, filet z indyka
bufet ciepły: zupa gulaszowa, krem z selera, polędwiczka wieprzowa, grillowany filet z łososia i kurczaka, kawałki wieprzowiny w tradycyjnym sosie pieczarkowym, ziemniaki zapiekane oraz gotowane, ratatouille warzywne
bufet deserowy: ciasta maślane, ciasto czekoladowe, pana cotta z sosem malinowym, tarta owocowa z bezą, mini pączki

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski