W ciągu godziny opuszcza ją 60 tysięcy półlitrowych butelek piwa. To jedna z najnowocześniejszych tego typu instalacji, które funkcjonują w koncernie SAB Miller, do którego należy Kompania Piwowarska. Nowoczesność instalacji to także kwestia standardów higieny.
Dlatego na nowej linii rozlewniczej w Poznaniu KP zbudowała clean room - pierwsze tego typu rozwiązanie w SAB Miller w Europie. To pomieszczenie, w którym zapewniono sterylną czystość powietrza i niższą temperaturę. Można je porównać do warunków panujących na sali operacyjnej.
- Czystość mikrobiologiczna jest niezwykle ważna w procesie warzenia i rozlewu piwa. Zawsze dbaliśmy o ten aspekt, a dzięki takim urządzeniom jak clean room będzie to jeszcze łatwiejsze - mówi Wojtek Mrugalski, kierownik ds. komunikacji KP.
Inwestycja trwała 7 miesięcy i wraz z fermentownią kosztowała 100 mln zł.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?