Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W październiku trzoda wyraźnie potaniała - ale to nic nowego

Redakcja
W ciągu ok.5 tygodni cena trzody chlewnej spadła o 11 proc.
W ciągu ok.5 tygodni cena trzody chlewnej spadła o 11 proc.
W ostatnich tygodniach ceny trzody chlewnej silnie spadały. Mimo to, w ostatnim tygodniu października wciąż były o 13 proc. wyższe niż przed rokiem. Jak wynika z analizy danych MRiRW w ciągu pięciu tygodni, od przedostatniego tygodnia września do ostatniego tygodnia października, cena żywca wieprzowego obniżyła się o 11proc. (0,61 zł/kg). W przedostatnim tygodniu września (19-25.09) ceny osiągnęły najwyższy w tym roku poziom 5,50 zł/kg żywca.

- Był to jednocześnie najwyższy poziom ceny od 26 miesięcy - zauważa Michał Koleśnikow, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych, BGŻ BNP Paribas. - Od tego czasu trzoda wyraźnie taniała, przy czym najszybsze spadki cen notowano w trzech pierwszych tygodniach października, kiedy kilograma żywca taniał przeciętnie o 16 gr na tydzień. W ostatnim tygodniu października (23-30.10) spadek ceny był nieco wolniejszy i wyniósł 7 gr. Osiągnięty przeciętny poziom ceny w tym tygodniu to 4,88 zł/kg.

 

Spadki cen trzody chlewnej w październiku nie są niczym zaskakującym. W ostatnich trzynastu latach, dla których dysponujemy danymi, aż w dwunastu w porównywalnym okresie następowały spadki cen trzody**chlewnej**. Przeciętnie wynosiły one 41 gr/kg, czyli mniej niż w roku bieżącym. W czterech latach spadki przekroczyły 50 gr/kg, ale tylko w jedynym były większe niż w roku obecnym.

Można więc stwierdzić, że notowane w ostatnich pięciu tygodniach spadki cen były naprawdę duże - podkreśla Koleśnikow. - Częściowo wynikało to z wysokiego poziomu cen osiągniętego w przedostatnim tygodniu września, niemniej jednak nadal obserwowany spadek należy uznać za silny.

 

Warto jednak zauważyć, że pomimo notowanych w ostatnich tygodniach silnych spadków, w porównaniu z początkiem 2016 r. i całym 2015 r. obecna cena trzody wciąż jest dosyć wysoka. Jest ona o 13 proc. wyższa niż w tym samym tygodniu przed rokiem i o 14 proc. wyższa od przeciętnej ceny w 2015 r. Wysoki poziom eksportu wieprzowiny z UE (szczególnie do Chin i innych krajów azjatyckich) oraz spadające pogłowie, a w niektórych krajach już także produkcja wieprzowiny, powodują, że ceny żywca i mięsa w UE w bieżącym roku są wyraźnie wyższe niż w 2015 r.

Co również istotne, nieco tańsze niż przed rokiem są zboża paszowe, stąd opłacalność produkcji trzody chlewnej jest dziś nadal wyraźnie wyższa, niż przed rokiem, kiedy była wyjątkowo niska. W ostatnim tygodniu października br. przeciętnie za kilogram żywca wieprzowego można było kupić 7,56 kg pszenicy paszowej. Przed rokiem było to tylko 6,32 kg, a przeciętnie w latach 2014-15 tylko 6,52 kg.

- Eksperci prognozują, że popyt na importowaną wieprzowinę w Chinach pozostanie wysoki jeszcze przez dużą część 2017 r. Stąd można oczekiwać, że jeśli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego, ceny unijnej wieprzowiny, mimo sezonowych spadków, powinny pozostać na poziomach wyższych niż rok wcześniej - podsumowuje dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W październiku trzoda wyraźnie potaniała - ale to nic nowego - Gazeta Współczesna

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski