Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Toruniu zjesz najlepszą pizzę w Polsce. Potwierdza to sama Magda Gessler

Marta Zalewska
Marta Zalewska
Magda Gessler zachwyciła się pizzą przygotowywaną w Toruniu przez rodowitego Włocha - Crisa.
Magda Gessler zachwyciła się pizzą przygotowywaną w Toruniu przez rodowitego Włocha - Crisa. TVN/x-news
To bardzo rzadki widok dla fanów „Kuchennych rewolucji”: Magda Gessler zamiast rzucać talerzami, wychwala kucharza pod niebiosa. Aż trudno uwierzyć, że właściciele toruńskiego lokalu potrzebowali pomocy znanej restauratorki. A jednak.

Choć tabliczka na drzwiach wskazuje, że restauracja jest już zamknięta, przez duże okna widać, że w środku cały czas ktoś pracuje. Wysoka, szczupła brunetka o figurze modelki i charakterystycznym bujnym koku na czubku głowy z uśmiechem zaprasza do środka: pomimo późnej pory, można tutaj zjeść pizzę. Jest maj 2018 roku – restauracja „Prova Gourmet” właśnie pojawiła się na kulinarnej mapie Torunia.

Zobacz także: "Prova Gourmet" / "Osteria di Bitondo" po Kuchennych rewolucjach w Toruniu [opinie, menu, ceny]

Jagoda (kobieta, która tak szczerze zapraszała gości do środka) robi w restauracji wszystko: gotuje, obsługuje, sprząta. Ale przede wszystkim: jest jej właścicielką. Choć perfekcyjnie mówi po polsku, w jej głosie da się słyszeć melodyjność włoskiego akcentu. Pochodzi spod Bydgoszczy, ale ponad 15 lat temu wyjechała do Włoch. Tam poznała Crisa, z którym związała się i dziś prowadzi toruńską restaurację. Oboje długo pracowali w gastronomii: Jagoda jako barmanka, Cris jest certyfikowanym pizzaiolo (specjalistą od wypieku pizzy, „pizzermanem” - red.).

Cris jest certyfikowanym pizzaiolo (specjalistą od wypieku pizzy, „pizzermanem” - red.).
Cris jest certyfikowanym pizzaiolo (specjalistą od wypieku pizzy, „pizzermanem” - red.). Jacek Smarz

Gdy w 2017 roku przyjechali do Torunia na Bella Skyway – zakochali się w mieście od pierwszego wejrzenia. To wtedy podjęli decyzję, że czas zacząć pracować na własny rachunek. Tak rozpoczął się etap wielkich zmian w ich życiu. Przeprowadzili się na stałe do Polski. Na Rynku Nowomiejskim w Toruniu znaleźli lokal, który akurat był do wynajęcia. Wykonali kilka telefonów, podpisali umowę, i tak w miejscu dawnej „Moose Restaurant” powstała „Prova Gourmet”.

Początki nie należały do najłatwiejszych. - Pracowaliśmy całymi dniami, często do późnej nocy. Mieliśmy na zapleczu materac, żeby się przespać, bo czasem nie opłacało się nam wracać do domu – wspomina dziś właścicielka.

Efektem ciężkiej pracy były opinie klientów, zachwalających pizze wychodzące spod ręki Crisa. W internecie znaleźć można dużo komentarzy od zadowolonych gości, z których wielu twierdzi, że w „Provie” podają najlepszą pizzę w Toruniu.

Pozytywne opinie jednak nie wystarczały, by przyciągać do restauracji nowych gości. Czegoś brakowało, by właściciele mogli spać spokojnie. Lokal świecił pustkami, a Jagoda i Cris z każdym miesiącem dokładali do interesu, pożyczając pieniądze i wyprzedając wszystko, co mieli. – Musiałem nawet sprzedać swój ulubiony samochód – wyznaje Cris. – Robiliśmy wszystko, co mogliśmy, by ratować restaurację. Przez kłopoty w biznesie cierpiał także ich związek. Nie chcieli jednak się poddać. Dlatego Jagoda zdecydowała się poprosić o pomoc Magdę Gessler.

- Zaprosiłam Magdę Gessler, ponieważ to doświadczona restauratorka i autorytet kulinarny. Wiedziałam, że może nam pomóc, że możemy się od niej wiele nauczyć w kwestii prowadzenia restauracji – opowiada właścicielka.

Ekipa „Kuchennych rewolucji” przyjechała do Torunia pod koniec sierpnia. W mieście akurat trwał festiwal Bella Skyway. Historia zatoczyła koło. Dwa lata po tym, gdy narodził się pomysł otworzenia restauracji, Jagoda i Cris stanęli przed kolejnym wyzwaniem: sprostać wymaganiom samej Magdy Gessler. Czy się udało?

Choć restauratorka porównała wystrój lokalu do kostnicy, serwowane w nim dania wypadły fenomenalnie. Magda Gessler nie kryła zachwytu nad umiejętnościami włoskiego kucharza. – To najlepsza pizza, jaką jadłam w życiu – wyznała. – Jesteś geniuszem.

To z rąk Crisa wyszła najlepsza pizza, jaką Magda Gessler jadła w życiu.
To z rąk Crisa wyszła najlepsza pizza, jaką Magda Gessler jadła w życiu. Jacek Smarz

Chris nie krył wzruszenia. Lata pracy nad własną recepturą na doskonałe ciasto opłaciły się. Marzył, by usłyszeć taki komplement, odkąd jako młody chłopak zaczął pracę w pizzerii u wujka i rozwijał swoją pasję, by wreszcie otworzyć własną restaurację. – Chciałem przenieść do Polski swoją rodzinną tradycję – opowiada.

Pyszna, włoska kuchnia nie potrzebowała więc zbytniej pomocy Magdy Gessler. Dzięki temu restauratorka przez 4 dni swojego pobytu w Toruniu mogła skupić się na uczeniu właścicieli zasad tego niełatwego biznesu. Musiała przede wszystkim pokazać Jagodzie i Crisowi, czego Polak oczekuje od takiej restauracji, znaleźć sposób na przyciągnięcie nowych gości.

Jak właściciele wspominają wizytę Magdy Gessler? Czy udział w programie był owocny? - Z Magdą rozmawiało mi się jak z siostrą. Usłyszeliśmy od niej wiele rad i wskazówek, które teraz musimy wprowadzać w życie, by nie zawieść jej oczekiwań – zdradza Jagoda.

W dawnej „Provie” zaszły też widoczne zmiany. Lokal zyskał nowy wystrój, widać w nim rękę Magdy Gessler: białe ściany mają teraz odcień wina, wnętrze ożywiły barwne fototapety, na pustych stołach pojawiły się kolorowe obrusy, lampy i świeże kwiaty. Najważniejszą zmianą jest jednak nowa nazwa: od teraz restauracja nazywa się „Osteria di Bitondo”.

W odnowionym wnętrzu zrobiło się przytulniej.
W odnowionym wnętrzu zrobiło się przytulniej. Jacek Smarz

Osteria to nazwa typowo włoskiej restauracji, wyjątkowego miejsca spotkań. Mieszkańcy miast i miasteczek przesiadują w lokalach zwanych właśnie „osteria”, by przy kieliszku wina i dobrych przekąskach dyskutować o polityce i wymieniać się doświadczeniami nie tylko z przyjaciółmi, ale i z nieznajomymi.

Druga część nazwy - di Bitondo - wskazuje na gospodarza tego miejsca: Crisa Bitondo, rodowitego bolończyka, który serwuje swoim gościom najznakomitszą pizzę. Historia rodziny Bitondo obecna jest także w nowym wnętrzu restauracji: na ścianach wiszą rodzinne zdjęcia Crisa i jego rodzeństwa.

Ze fotografii na ścianie do gości uśmiecha się mały Cris.
Ze fotografii na ścianie do gości uśmiecha się mały Cris. Jacek Smarz

Nowa nazwa nie jest przypadkowa: w jednej z włoskich osterii przesiadywał sam Mikołaj Kopernik, wówczas student na uniwersytecie w Bolonii. Dziś, w mieście znanego astronoma, każdy może wpaść na pyszną pizzę w towarzystwie dobrego wina do „Osteria di Bitondo”.

Już od samego wejścia, z zawieszonego na ścianie zdjęcia, do gości uśmiecha się szeroko mały chłopiec o okrągłej buzi. Choć od zrobienia tej fotografii minęło prawie 30 lat, ten sam uśmiech można zobaczyć na twarzy Crisa za każdym razem, gdy słyszy pochwały od gości. W lokalu panuje przytulna, rodzinna atmosfera. W powietrzu unosi się zapach świeżo pieczonej pizzy. Cris obchodzi się z nią po królewsku: z największą starannością wyrabia ciasto i dba, by na każdym kawałku znalazła się taka sama liczba składników. Tylko nienagannie przygotowana może trafić na stolik gości. Do smaku brakuje jej tylko kilku kropel oliwy, która na stoły trafia prosto od mamy Crisa. Biada temu, kto poprosi o ketchup. Dla Włochów to prawdziwe świętokradztwo. Dla spokoju ducha właścicieli wpisano więc do menu: "sosów do pizzy nie podajemy".

***
Kuchenne rewolucje w "Osteria di Bitondo" w Toruniu można oglądać online na player.pl: „Osteria di Bitondo” / "Prova Gourmet" Kuchenne rewolucje online

Zobaczcie zwiastun odcinka:

źródło: TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: W Toruniu zjesz najlepszą pizzę w Polsce. Potwierdza to sama Magda Gessler - Gazeta Pomorska

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski