Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W tych regionach produkuje się najwięcej warzyw, np. buraków, kapusty, marchewki. Tymi gatunkami stoją polskie pola

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
pixabay.com, AGW
Kapusta najczęściej pochodzi z Małopolski, a cebula z Kujawsko-Pomorskiego, buraczki zaś z Łódzkiego. Gdzie rosną polskie warzywa gruntowe? Nie w całym kraju ich popularność jest równa, bo i warunki nie wszędzie równie sprzyjające. Raport Głównego Urzędu Statystycznego "Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 roku" pokazuje m.in. jakie zbiory warzyw uzyskali polscy rolnicy w minionym sezonie. Wiemy też, gdzie poszczególnych gatunków warzyw uprawia się najwięcej.

Zbiory warzyw gruntowych w 2021 roku według informacji zgromadzonych przez GUS wyniosły 38 985 389 dt, o 5,1 proc. mniej niż w 2020 roku. Najwięcej uzyskali ich rolnicy z Kujawsko-Pomorskiego (6 284 790 dt), Wielkopolskiego (5 170 345 dt) i Lubelskiego (5 077 080 dt). Najmniej warzyw zbiera się w Opolskim (280 154 dt), Podlaskim (329 012 dt) oraz Śląskim (400 180 dt).

Powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w Polsce. Gdzie rośnie najwięcej marchewki, cebuli, buraków?

Kapusta zajmowała 14 599 ha w całym kraju w 2021 roku, a zbiory wyniosły 6 868 848 dt. Najwięcej kapusty uprawia się w województwach:

  • Małopolskim 3 460 ha
  • Łódzkim 2 651 ha
  • Mazowieckim 1 946 ha
  • Wielkopolskim 1 809 ha

Kalafiory 5 725 ha w całej Polsce, zbiory 1 377 765 dt. Dominowały regiony:

  • Lubelskie 1 020 ha
  • Małopolskie 1 260 ha

Cebula zajmowała 23 387 ha, plon 6 175 608 dt. Największa powierzchnia:

  • Kujawsko-pomorskie 8 803 ha
  • Wielkopolskie 5 294 ha

Marchew jadalna 17 540 ha, zbiory 6 383 643 dt. Warzywo uprawiają województwa:

  • Kujawsko-pomorskie 3 132 ha
  • Wielkopolskie 2 328 ha
  • Mazowieckie 2 085 ha
  • Lubelskie 2 075 ha

Buraki ćwikłowe 7 440 ha, zbiory 2 407 382 dt. Największa powierzchnia uprawy buraka:

  • Łódzkie 1454 ha
  • Lubelskie 980 ha
  • Wielkopolskie 800 ha

Ogórki gruntowe 5 787 ha, zbiory 1 274 978 dt. Dominują:

  • Mazowieckie 1 406 ha
  • Świętokrzyskie 1 346 ha

Pomidory gruntowe 5 945 ha w całym kraju, zbiory 1 613 481 dt. Uprawiane są głównie w województwach:

  • Wielkopolskim 1 852 ha
  • Kujawsko-pomorskim 1 102 ha

W Polsce uprawianych jest ok. 40 gatunków warzyw, na świecie znamy ich ok. 250. "Produkcja warzywnicza jest ważną
gałęzią krajowego rolnictwa i jej znaczenie stopniowo rośnie", wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w branżowej broszurze.

Gospodarstwa rolne produkujące warzywa gruntowe zlokalizowane są na terenie całej Polski, ale produkcja towarowa prowadzona jest przede wszystkim w województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim, wielkopolskim, małopolskim i łódzkim.

KOWR zauważa również, że w Polsce, ze względu na klimat, uprawa warzyw gruntowych ma charakter sezonowy. W konsekwencji upowszechnia się produkcja warzyw pod osłonami, chociaż – z uwagi na niższe niż na zachodzie i południu Europy temperatury – większe są u nas nakłady na energię, a więc i koszty tej produkcji.

Źródło danych GUS, KOWR

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W tych regionach produkuje się najwięcej warzyw, np. buraków, kapusty, marchewki. Tymi gatunkami stoją polskie pola - Strefa Agro

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski