Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Walory poznańskiego pieczywa doceniają na międzynarodowych zawodach

SOB
Poznańscy piekarze odnoszą coraz większe sukcesy na zagranicznych zawodach. Zajęli czwarte miejsce na zakończonych niedawno Międzynarodowych Targach w Rimini (tuż za Węgrami, Niemcami i Australią).

- Mieliśmy przygotować m.in. chleb tradycyjny oraz innowacyjny. Zrobiliśmy chleb z kiszoną kapustą i kminkiem, chleb z kiełkami słonecznika i rogale świętomarcińskie - mówi Przemysław Koperski, który z Romanem Daukszą i Wiesławem Kucią reprezentował Polskę.

- Najbardziej zaskoczyło nas, że wyroby trzeba było pokazać na udekorowanych talerzach i dobrać napoje. Byliśmy debiutantami, ale szybko przygotowaliśmy odpowiednie artykuły.

W październiku 2009 roku P. Koperski z ekipą zdobył tytuł wicemistrza podczas Mistrzostw Świata Piekarzy w Düsseldorfie. To największe osiągnięcie polskiego piekarstwa. - Zawody dają prestiż i doświadczenie - uważa Koperski. Piekarze zaczynają przygotowania do pierwszego etapu eliminacji już w marcu, które wyłonią ekipę na mistrzostwa świata, które odbędą się we Francji w 2012 r.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski