Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warenyky z wiśniami

Anastazja Bezduszna
książka "Ukraina smaków"
Pierogi w tradycyjnej ukraińskiej odsłonie to "warenyky". Mogą być nie tylko na słono np. z mięsem, serem, boczkiem, ziemniakami i cebulą, ale i na słodko - z czereśniami, twarogiem, wiśniami, malinami. Niezależnie od smaku pierogi serwowane są z domową śmietaną.

- W polskiej tradycji śmietana, a tym bardziej domowa, nie jest tak często wykorzystywana jak w ukraińskiej kuchni, gdzie dodawano ją do zup (zwłaszcza do barszczu), pierogów, naleśników, serników. Ukraińcy robią na bazie śmietany także sosy do sałatek czy dań głównych, jak i kremy do ciast - mówi Aniela Redelbach, autorka książki kulinarnej "Ukraina smaków", i zwyciężczyni warsztatów kulinarnych w Kuchni + .

Składniki:
Farsz do pierogów:

  • 500 g drylowanych wiśni,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 250 ml zimnej wody,
  • cukier;

Ciasto:

  • 480 g mąki,
  • 300 ml kefiru,
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • sól

Sposób przygotowania:
Farsz: Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok. Odlej sok do garnka - będzie potrzebny do zrobienia kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj mąkę z wodą. Mieszaj chwilę, aż powstanie kisiel (może być rzadki). Ciasto: Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Dodaj sól, proszek do pieczenia, jajko i kefir. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny. Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski