Warenyky z wiśniami

Anastazja Bezduszna
książka "Ukraina smaków"
Pierogi w tradycyjnej ukraińskiej odsłonie to "warenyky". Mogą być nie tylko na słono np. z mięsem, serem, boczkiem, ziemniakami i cebulą, ale i na słodko - z czereśniami, twarogiem, wiśniami, malinami. Niezależnie od smaku pierogi serwowane są z domową śmietaną.

- W polskiej tradycji śmietana, a tym bardziej domowa, nie jest tak często wykorzystywana jak w ukraińskiej kuchni, gdzie dodawano ją do zup (zwłaszcza do barszczu), pierogów, naleśników, serników. Ukraińcy robią na bazie śmietany także sosy do sałatek czy dań głównych, jak i kremy do ciast - mówi Aniela Redelbach, autorka książki kulinarnej "Ukraina smaków", i zwyciężczyni warsztatów kulinarnych w Kuchni + .

Składniki:
Farsz do pierogów:

  • 500 g drylowanych wiśni,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 250 ml zimnej wody,
  • cukier;

Ciasto:

  • 480 g mąki,
  • 300 ml kefiru,
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • sól

Sposób przygotowania:
Farsz: Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok. Odlej sok do garnka - będzie potrzebny do zrobienia kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj mąkę z wodą. Mieszaj chwilę, aż powstanie kisiel (może być rzadki). Ciasto: Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Dodaj sól, proszek do pieczenia, jajko i kefir. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny. Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie