Warsztaty kucharskie w Chalinie. Tradycja i slow foods [ZDJĘCIA]

Elżbieta Podolska
Warsztaty w Chalinie. Na 20 najlepszych uczniów z wielkopolskich szkół gastronomicznych i ich nauczycieli czekało nie lada wyzwanie Wojciech Lewandowski
Tradycyjne produkty i potrawy, odniesienia do kuchni regionalnej i slow foods - z tym musieli się zmierzyć przyszli kucharze, którzy przyjechali na warsztaty do Chalina. Musieli wykazać się inwencją, kreatywnością i samodzielnością. To była dla nich prawdziwa szkoła gotowania z mistrzami i nie było wcale łatwo, ale kto chciał, mógł się nauczyć

Na 20 najlepszych uczniów z wielkopolskich szkół gastronomicznych i ich nauczycieli czekało nie lada wyzwanie.

Przygotowanie potraw z nietypowych produktów. Kozie, krowie i owcze sery, sezonowe warzywa w tym dynie i brokuły, ale również zapomniane już, a od wieków obecne w kuchni polskiej korzenie wężymorda (skorzonera) czy słonecznika bulwiastego (topinambur), wśród mięs znalazły się wieprzowe cynaderki ze świni złotnickiej, gęsie piersi i wątróbki, jagnięcina i baranina - było w czym wybierać.

Warsztaty prowadzili: Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi, Eugeniusz Mientkiewicz - kucharz, smakosz, krytyk i podróżnik kulinarny, Ewa i Piotr Michalscy - właściciele Restauracji Toga w Poznaniu oraz Wojtek Lewandowski, który przybliżał młodzieży idee organizacji Slow Food oraz ich praktyczne zastosowanie w pracy szefa kuchni.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

- Weź to, co regionalne i lokalne i stwórz nowoczesne danie, które można by podać w eleganckiej i nowatorskiej restauracji - tak sformułować można by podstawowe zadanie warsztatów - mówi Wojciech Lewandowski. - Wśród pomysłów uczniów znalazły się m.in.: "pyra z gzikiem w płynie", czyli zupa-krem z ziemniaków i twarogu doprawiany gałką muszkatołową, tłoczonym na zimno olejem i prażonymi ziarnami rzepaku, duszona w pigwie i podana z miętowym sosem baranina z orzechowo-miodową kaszą jaglaną, grzanki ze smażonego w miodzie pumpernikla, podane jako dodatek do sałaty z prażonymi pestkami dyni.

Każde z dań było dokładnie omawiane, oceniane i komentowane . Poza zajęciami praktycznymi uczniowie słuchali wykładów o lokalnych i tradycyjnych specjałach w poszczególnych regionach Polski oraz o ideologii światowego ruchu slow food i przekładaniu celów, jakie stawiają sobie jego członkowie na codzienną pracę szefa kuchni.

Chodzi o wykazanie inwencji i pomysłowości w stosowaniu naszych rodzimych, regionalnych, sezonowych produktów dla tworzenia nowych, odkrywczych dań!

- Nowoczesna kuchnia oparta na lokalnych składnikach i tradycjach regionu na najważniejszy i odnoszący największe sukcesy trend w światowej gastronomii - mówi Wojciech Lewandowski. -

Wystarczy wspomnieć o kopenhaskiej restauracji Noma - od trzech lat zdobywającej tytuł najlepszej na świecie. Używa się tam tylko składników, które wyrosły lub zostały wyhodowane w promieniu 100 km.

Warsztaty zostały przygotowane przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP) i Stowarzyszenie Slow Food Polska, które prowadzą Projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska".

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3