W kwietniu ceny produktów mlecznych na rynkach Europy spadły - w perspektywie miesiąca - o 2-5%. Presja podaży i obniżka światowych cen powodują, że wyroby przemysłu mleczarskiego wciąż tanieją - alarmują fachowcy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Marcowe ceny w kraju? Najwyższy spadek został odnotowany w przypadku mleka skondensowanego (o 3,5%), mleka UHT o zawartości 0,5% tłuszczu (o 3%) oraz mleka 1,5-2,0% tłuszczu w folii i serków homogenizowanych (o 1,7-1,8%). 

 

Przeczytaj również: Ceny żywności w kwietniu: droższe warzywa i mąka, tańsze jaja

 

Jak informuje Instytut, w pierwszym kwartale 2016 przeciętny poziom cen zbytu przetworów spadł o około 6% (porównanie z okresem sprzed roku).

Na tym wyniku zaważył spadek cen produktów trwałych, tj. serów dojrzewających (o 12-14%), odtłuszczonego mleka w proszku (o 14%), pełnego proszku mlecznego (o 9%), masła konfekcjonowanego i w blokach (o 6-7%), mleka UHT (o 7-13%).

 

Źródło informacji: ierigz.waw.pl