Wege przepisy na makaron, ryż i inne pomysły. Co zjeść 9.06.2023?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/sveta_zarzamora
Najprostsze przepisy na wege dania i pomysły na wykorzystanie tego, co masz pod ręką. Co dzisiaj zjesz? Śledzimy pojawiające się na Instagramie przepisy na wegańskie dania i możemy podpowiedzieć, jak korzystać z kuchni wege. Sprawdź, który przepis najbardziej Ci się spodoba.

Najlepsze wege przepisy w jednym miejscu? To możliwe. Nie musisz już śledzić wszystkich profili na Instagramie. Zrobiliśmy to za ciebie i przedstawiamy najciekawsze przepisy na wegańskie obiady, kolacje czy śniadania. Wypróbuj je i daj znać w komentarzu, które najbardziej ci smakowały.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Dieta wegańska w całości wyklucza jedzenie nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z tego, że praktycznie zawsze, gdy mamy do czynienia z hodowlą, zwierzęta doświadczają mniejszego lub większego cierpienia. Aby się do tego nie przyczyniać, wegańska dieta eliminuje część produktów.

  • Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie są istotami żywymi, ale roślinami, więc nie ma przeciwwskazań, by pojawiły się w diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, by nie smażyć ich na maśle, a na oliwie czy oleju.
  • Czy weganie jedzą ryby? Ryby to istoty żywe, a więc nie ma dla nich miejsca na talerzu weganina. Ta sama zasada dotyczy także owoców morza.
  • Czy weganie jedzą ser? Podobnie jak masło, ser produkuje się z mleka, a więc nie powinien pojawić się w wegańskiej kuchni. W sprzedaży jest wiele zamienników sera, dobrze w tej roli sprawdza się np. tofu.
  • Czy weganie jedzą makaron? I tak, i nie. W diecie wegańskiej powinny znajdować się wyłącznie makarony bezjajeczne, których jest na rynku sporo. Jajka mogą pojawić się w makaronach typu nitki, które dodaje się np. do rosołu.

Wege pomysły. Przepisy na dziś

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Gzik z tofu i pyrami to pomysł na pyszny obiad nie tylko dla wegan. Dzięki przepisowi od @tomek.medrek będziecie mieć bzika na punkcie gzika. Przepis w BIO.

#obiad #gzik #weganizm #przepis #przepisy #gotowanie #przepisykulinarne


😋Idealny przepis na długi weekend od naszej obserwatorki @w.musialska, która zajęła II miejce w konkursie na Dzień Tofu, organizowanym przez nas razem z @biedronka 💚

Składniki:
◾️2 średnie cukinie
◾️1 łyżka oliwy z oliwek
◾️1 cebula
◾️2 ząbki czosnku
◾️1 kostka tofu sweet chilli marki Go Vege
◾️1/2 puszki krojonych pomidorów
◾️ 5 łyżek kaszy kuskus
◾️1 łyżka sosu sojowego
◾️1 łyżka koncentratu pomidorowego
◾️1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
◾️szczypta cukru
◾️szczypta papryki słodkiej
◾️do podania: natka pietruszki, sezam
Przygotowanie:
◾️Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinie myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ i przekładamy go do miseczki. 
◾️Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. 
◾️Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu, miąższ z cukinii, pomidory z puszki, sos sojowy, kaszę oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy kilka minut i doprawiamy do smaku pieprzem, papryką oraz cukrem. 
◾️Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i nadziewamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Przygotowane cukinie dekorujemy natką pietruszki i sezamem. Smacznego :)
#tydzieńwege #konkurs #dzieńtofu #cojedzaweganie #plantbaseddiet #plantbased #dietaroslinna #fundacjaviva #thefutureisvegan #veganisthefuture


Bezmięsny pasztet, który nie jest suchy, ale jest za to peeeełen smaku? Wypróbuj nasz przepis na pasztet warzywny z migdałami!
Potrzebujesz 👇
1 op. Włoszczyzny w paskach HORTEX
1 op. Marchewki z groszkiem HORTEX
200 g migdałów
6 jaj
2 łyżeczki świeżej kolendry
2 czerwone cebule
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
kilka łyżek oleju lub masła klarowanego i sól do smaku.

Ugotowane produkty HORTEX wrzuć na patelnię i podsmaż z zeszkloną wcześniej cebulą, potem na małym ogniu duś do miękkości warzyw, a po ostygnięciu zmiksuj na gładko. Podprażone i pokruszone migdały zmieszaj z warzywną masą, dodaj resztę składników i piecz w wyłożonej papierem formie 30-40 minut w temp. 170oC.
Smacznego!

#HORTEX #pasztet #pasztetwarzywny #pasztetwege #wege #dietawege #przepis


Prawdziwe łasuchy nawet latem nie rezygnują z pysznych łakoci! Roślinne słodkości są nie tylko zaskakująco pyszne, ale mogą być również zdrowe!
A teraz zdradź nam... Jaki roślinny deser najchętniej zjadasz po obiedzie?

Zgłoszenie powinno zawierać autorskie zdjęcie oraz przepis. Wyślij je nam w wiadomości prywatnej nie później niż 14 czerwca 2023.

Do wygrania mamy zestawy produktów od Partnerów Veggie Challenge: @gardengourmetpl @alpro @violife_foods oraz upominki od Fundacji ProVeg!

Regulamin konkursu: https://yellowcups.pl/regulaminy/Regulamin_konkursu_ProVeg_Weganski_deser.pdf

Czekamy na Wasze słodkie pomysły! 🍨

Konkurs odbywa się w ramach płatnej współpracy z Partnerami Veggie Challenge.

#Weganizm #dietaroslinna #vegan #vege #wegetarianizm #fleksitarianizm #naroślinach #wegeprzepisy #weganskie #wegujemy #weganizm #wegan


Czosnek to jedna z moich największych kulinarnych miłości – zaryzykowałabym nawet przetestowanie czosnkowych lodów, gdybym na takie trafiła. 🙈

Wbrew pozorom przy odrobinie cierpliwości to charakterne warzywo łagodnieje, ujawniając swoje delikatne, kremowe oblicze. Makaron z pieczonym czosnkiem i pomidorkami jest tego najlepszym przykładem!🧄

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
🔸️2 duże główki upieczonego czosnku
🔸️5 łyżek oliwy i dodatkowa oliwa do smażenia
🔸️250 g makaronu tagliatelle
🔸️150 g pomidorków koktajlowych
🔸️świeżo mielony pieprz
🔸️parmezan/grana padano do podania

PRZYGOTOWANIE:
1️⃣ Pokrój pomidory na połówki. Rozgrzej oliwę na patelni, włóż na nią pomidory i smaż na średnim ogniu aż się delikatnie zrumienią. W połowie smażenia przewróć je na drugą stronę, aby się równomiernie usmażyły.
2️⃣ Wyciśnij upieczony czosnek do pojemnika, dolej oliwę, szczyptę pieprzu i zmiksuj całość na gładką pastę. Przełóż ją do małego garnka i podgrzewaj kilka minut na niewielkim ogniu.
3️⃣ Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlej chochlę wody z gotowania do czosnkowej pasty, dokładnie wymieszaj.
4️⃣ Przełóż ugotowany makaron na patelnię z pomidorkami (kilka możesz odłożyć do dekoracji), wymieszaj, dodaj czosnkową pastę. Posyp szczodrze parmezanem i podawaj od razu.

Link do wpisu 👉 bio

#ojedzeniu #przepis #prosteprzepisy #fitprzepisy #bezmięsa #roslinneprzepisy #wege #smacznego #makaron #pomyslnaobiad #szybkiprzepis #szybkiobiad #quickdinner #garlicpasta #czosnek #roastedgarlic #łatweprzepisy #homecooking #domowakuchnia #jemzdrowo


Hejka! A może by tak wiosenny, super kremowy twarożek? 🌼🌱

To fajny dodatek do pieczywa, ziemniaków, idelany na grilla lub nawet, jako osobne danie 😁

Ogórki i koperek pasują do niego idealnie! A Wy z czym najbardziej lubicie twarożek? :)

Przepis na taki talerzyk twarożku:

💚 ok. 150 g twarogu półtłustego
💚 ok. 80-100g jogurtu naturalnego, idelany będzie jogurt grecki. Dodaj więcej jeśli chcesz rzadszą konsystencję
💚 Sól i pieprz do smaku
💚 Połowa ogórka szklarniowego
💚 Łyżka świeżego koperku
💚 Zdrowy olej, np. z wiesiołka
💚 Garść pokruszonych pistacji
💚 Do ozdoby: jadalne kwiaty, kiełki

  1. Twaróg zblenduj z jogurtem na gładką masę i dopraw do smaku.
  2. Twarożek ułóż na talerzu, połóż na nim pokrojonego ogórka, koperek, polej olejem i posyp orzechami i płatkami jadalnych kwiatów i kiełkami 🌼

🌱 Zdrowym odżywianiem zadbasz o swoje zdrowie i urodę. Dodatkowo mogą Ci w tym pomóc naturalne składniki zawarte w Krzem Complex oraz mieszance Włosy, skóra, paznokcie 💚

[współpraca reklamowa] z @yango_pl

#twarożek #twaróg #wiosnanatalerzu #wiosnawkuchni
#wiosna #zdroweprzepisy #zdroweodżywianie #wege #jogurtnaturalny #jogurt #ogorek #ogórek #cucumber #cottagecheese #przepis #przepisy #naturalnejedzenie #fotografkulinarny #fotografiaproduktowa #foodphotography #lekkiejedzenie #fitkolacja #grillujemy #sezongrillowy #sezonowejedzenie #kolacja #sniadanie #sniadaniemistrzow


Makaron z cukinii z zielonym pesto: błyskawiczne danie nie tylko dla wegetarian 🍝🍽🥰 Link do przepisu 👉 bio 👌😁
#makaron #cukinia #makaronzcukinii #warzywnymakaron #wege #przepis #fitprzepis #fit #dieta #dietetycznie #obiad #przepisnaobiad #pomyslnaobiad #fitobiad #zdrowyobiad #pycha #pychota #kulinarneinspiracje #noodles #zucchini #zucchininoodles #recipe #vege #veggies #healthycooking #instagood #instafood #foodstagram #vegestagram #beszamel.pl


Sałatka z porem ⬇️ PRZEPIS ⬇️
Nada się na kanapkę, do grilla czy do zwyczajnie do obiadu

Lubicie por w sałatkach?

Składniki:

  • 1/3 pora
  • 2 ugotowane jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 2 plastry sera żółtego
  • 5 plastrów fileta z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu (polecam wege)
  • Sól, pieprz do smaku

Ser zetrzeć na tarce, plasterki szynki i resztę składników pokroić w mała kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.

#sałatka #przepis #recipe #fit #fitprzepisy #salatka #kanapka #breakfast #śniadanie #fitśniadanie #zdrowo #zdroweprzepisy #sałatkazporem


Zbliża się czas podwieczornego delektowania się pysznym wypiekiem, a my mamy dla Was coś wyjątkowego! 😋 Serwujemy przepis na niebiańskie ciasteczka bezglutenowe jaglano-kokosowe! 🍪🥥 Jesteście gotowi na kulinarną eksplozję smaku?

Potrzebujecie:

  • 1 szklanka płatków jaglanych BeOrganic https://aliness.pl/pl/p/Platki-jaglane-EKO-300g-/215
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki migdałowej (lub innej bezglutenowej)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (ew. ksylitolu)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1 jajko (dla wegan: mleczko roślinne)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak przygotować te cuda? To proste!

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. 🌡️
  2. Łączymy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy olej kokosowy, jajko (lub mleczko) i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 🥣
  3. Formujemy małe kuleczki, spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy przez 15-20 minut, aż będą złociste.

Kiedy je upieczecie, koniecznie podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach!


Tofu z warzywami w sosie teriyaki. Sycący posiłek bez mięsa w azjatyckim stylu 🥣🥰👌 Link do przepisu 👉 bio 👍🙃
#tofu #warzywa #tofuzwarzywami #sosteriyaki #obiad #wege #wegeobiad #przepis #przepisnaobiad #pomyslnaobiad #pomyslowyprzepis #wegejedzenie #bezmiesa #wegetariańskiprzepis #domowejedzonko #domowejroboty #pycha #pychota #kulinarneinspiracje #tofurecipe #vegetables #veggies #recipe #teriyaki #vegefood #vegerecipe #vegestagram #instafood #instagood #beszamel.pl


ZOBACZ KONIECZNIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Wege przepisy na makaron, ryż i inne pomysły. Co zjeść 9.06.2023? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski