Składniki:
- 1 szklanki mąki
- 2 szklanki zarodków pszennych
- 2 żółtka
- 120g masła
- 2 łyżeczki drożdży
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 8 jajek
- 3 ogórki zielone
- 400g mięsa wieprzowego
- pęczek rzodkiewek
- 300g sera parmezan
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, dodaj zarodki, cukier, żółtka, roztopione masło, sól i wymieszaj. Następnie dodaj pokruszone drożdże i wyrób gęstą masę. Odstaw do wyrośnięcia. Po 40 minutach zagnieć ciasto, przełóż do dużej okrągłej formy i piecz w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po ostygnięciu odetnij górę chleba i pozbądź się środka. Ugotowane jaja na twardo i obrane pokrój w plasterki. Na spód chleba wyłóż połowę.
Następnie na jajka połóż pokrojone ogórki. Przepuść mięso przez maszynkę, posól i nałóż na ogórki. Do środka dodaj starty parmezan i pokrojone rzodkiewki. Na wierzch połóż pozostałą część jajek. Przykryj górą. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Podawaj, gdy wiejski chlebek ostygnie.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?