18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiejski chleb nadziewany jajkiem

Adrianna Kasperska
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z jajkiem. Jego autorem jest Adrianna Kasperska.

Składniki:

  • 1 szklanki mąki
  • 2 szklanki zarodków pszennych
  • 2 żółtka
  • 120g masła
  • 2 łyżeczki drożdży
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 3 ogórki zielone
  • 400g mięsa wieprzowego
  • pęczek rzodkiewek
  • 300g sera parmezan

Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, dodaj zarodki, cukier, żółtka, roztopione masło, sól i wymieszaj. Następnie dodaj pokruszone drożdże i wyrób gęstą masę. Odstaw do wyrośnięcia. Po 40 minutach zagnieć ciasto, przełóż do dużej okrągłej formy i piecz w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po ostygnięciu odetnij górę chleba i pozbądź się środka. Ugotowane jaja na twardo i obrane pokrój w plasterki. Na spód chleba wyłóż połowę.

Następnie na jajka połóż pokrojone ogórki. Przepuść mięso przez maszynkę, posól i nałóż na ogórki. Do środka dodaj starty parmezan i pokrojone rzodkiewki. Na wierzch połóż pozostałą część jajek. Przykryj górą. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Podawaj, gdy wiejski chlebek ostygnie.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski