Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019: Nie masz pomysłu na śniadanie wielkanocne? Zobacz przepisy

Anastazja Bezduszna
Wielkanoc - przepisy: Barszcz biały
Wielkanoc - przepisy: Barszcz biały 123rf
Śniadanie wielkanocne - przepisy. Wielkanoc 2015 tuż tuż. Kiedy? Już 5 kwietnia! Zobacz przepisy na potrawy na Wielkanoc oraz śniadanie wielkanocne i zaplanuj świąteczne menu!

Śniadanie wielkanocne [Wielkanoc PRZEPISY, POTRAWY, MENU]

Śniadanie wielkanocne: Żurek z chrzanem - przepis

Składniki:

  • litr wywaru mięsnego (może być z kostki rosołowej)
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 250 g kiełbasy białej (parzonej)
  • 4 łyżki 12-procentowej śmietanki
  • 4 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku

Zobacz też:

Sposób przygotowania:
Do gorącego wywaru wlewamy zakwas. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy kilka minut. Ziemniaki i jajka gotujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na rumiano na patelni i wrzucamy do żurku wraz z ugotowanymi i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Kiedy żur trochę przestygnie, zabielamy go śmietanką, dodajemy chrzan i suszony majeranek. Dobrze mieszamy całość, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajka gotowane obieramy ze skorupki, kroimy wzdłuż na ćwiartki i rozkładamy na talerze. Zalewamy jajka gorącym żurkiem.

Śniadanie wielkanocne: Biały barszcz - przepis

Składniki:

  • 3 małe peklowane karkówki lub golonki
  • 2 szczypty majeranku
  • 3 łyżki octu
  • cukier,
  • pieprz czarny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół szklanki mleka
  • łyżka mąki krupczatki

Sposób przygotowania:
Do wywaru z karkówek lub golonek wrzucamy majeranek, czarny pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Potem do garnka wlewamy "zaklepkę" (dobrze wymieszane mleko z mąką krupczatką) i mieszamy zupę. Po wymieszaniu gasimy płomień i zaprawiamy zupę octem i cukrem. Do smaku, jak kto lubi. Można ją podać z ziemniakami, ugotowanymi w mundurkach.

Śniadanie wielkanocne: Jajka faszerowane - przepis

Składniki:

  • 4-5 jajek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka śmietany,
  • natka,
  • pół ogórka kiszonego,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupki i kroimy na pół. Łyżeczką wyjmujemy żółtka z białek. Pokroić żółtka w drobną kostkę. Zieleninę, ogórek i rzodkiewki drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy do farszu śmietanę i masło. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Napełniamy białka farszem wykładamy na talerz.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na Wielkanoc i śniadanie wielkanocne!

Śniadanie wielkanocne: Pieczona szynka z morelami - przepis

Składniki:

  • ok. 1,2-1,5 kg wieprzowiny bez kości (szynka, schab),
  • 150 g żółtego sera,
  • kilka listków szałwii,
  • 200 g suszonych moreli,
  • sól, pieprz,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • mielona papryka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego,
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania
Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy go na płat grubości 1,5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Morele trzeba wcześniej zamoczyć, po czym osuszyć. Ser kroimy w plasterki. Z szałwii odrywamy listki. Następnie morele, ser i szałwię układamy na mięsie. Zwijamy roladę i obwiązujemy ścisło sznurkiem. Posypiamy papryką i smarujemy olejem. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Marchewki kroimy w krążki. Pieczeń podlewamy wytwarzającym się sokiem. Dodajemy marchewkę i ziele angielskie, pieczemy jeszcze 30 minut.

W trakcie pieczenia mięso należy od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem, aby nie wyschło i nabrało pomarańczowego aromatu. Kiedy pieczeń wystarczająco się zarumieni, najlepiej przykryć ją folią aluminiową. Zapobiegnie to nadmiernemu jej wyschnięciu, mięso będzie soczyste.

Śniadanie wielkanocne: Pieczona szynka ze skórą - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa od szynki ze skórą,
  • małe opakowanie goździków.
  • Na marynatę:
  • 1 łyżka soli,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • pieprz,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 4 łyżki białego wina

Sposób przygotowania:
Szynkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w kratkę skórę. Bazylię myjemy, drobno siekamy. Listek laurowy kruszymy. Obieramy i siekamy czosnek. Składniki marynaty mieszamy, dodając sól, pieprz, sok z cytryny, wino. Łączymy wszystko to z oliwą. Szynkę smarujemy marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby mięso nabrało aromatu. Skórę szynki nakłuwamy, szpikujemy goździkami. Szynkę układamy na natłuszczonej blasze, pieczemy w piekarniku przy temperaturze 180 stopni przez 1-1,5 godziny (Przed wyjęciem nakłuć widelcem. Jeśli wyciekający sok jest bezbarwny, mięso jest już upieczone). Podajemy na ciepło lub na zimno.

Śniadanie wielkanocne: Ćwikła z chrzanem - przepis

Składniki:

  • 2 buraczki czerwone
  • 1, 5 łyżki startego chrzanu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Buraczki myjemy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Możemy też je upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny. Ostudzone i obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do nich chrzan, a następnie doprawiamy do smaku solą i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tu znajdziesz przepisy na wielkanocne jajka

Wielkanoc to jednocześnie czas wielkiej radości, jak i świąteczne go wyciszenia. Śniadanie wielkanocne jest punktem odliczenia tych przyjemnych chwil spędzonych przy rodzinnym stole. W tym roku zaczynamy ten okres niezwykle wcześnie - 5 kwietnia. Dlatego, warto już teraz pomyśleć nad menu na Wielkanoc.

Początkiem świąt Wielkanocnych jest uroczyste śniadanie. I choć w każdym domu istnieją swoje tradycje co do tego, szczególne miejsce na stole zawsze zajmuję święconka. Zawiera ona zazwyczaj wszystkie większość specjałów które znaleźć się mają na wielkanocnym stole, m.in. jajka, chleb, kiełbasy i wędliny, sól, chrzan i ciasta wielkanocne.

Ale menu może być rozmaitsze. Żur czy barszcz biały, pasztet i pieczeń to także tradycyjne dania śniadania wielkanocnego. Przygotować można je na wiele sposobów, żur gotować z kiełbasą, na wywarze z szynki lub boczku i podawać z jajkiem. Natomiast pieczeń z rozmaitym farszem, na przykład śliwką czy morelą. Jednak nie tylko składniki decydują o ich smaku i aromacie.

Zobacz, jak przygotować wielkanocnego zajączka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski