Wielkanoc w tym roku będzie odróżniać się od poprzednich. Ale tradycję zachować można przy stole. Jak co roku będzie można kupić certyfikowaną kiełbasę białą parzoną z Wielkopolski.
Od 2017 roku kiełbasa biała parzona jest zarejestrowana jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. Co roku przed Wielkanocą odbywa się uroczyste wręczenie certyfikatów producentom tego wyrobu. Ze względu na pandemię koronawirusa sama ceremonia wręczenia certyfikatów została odwołana, ale certyfikacja się odbyła.
Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy wraz z Wojewódzkim Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych udostępnili listę producentów kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej z aktualnym certyfikatem jakości.
- Wręczenie certyfikatów mieliśmy zaplanowane na 26 marca. Ale przez obecną, zmieniającą się sytuację epidemiologiczną odwołaliśmy uroczystość. Nie oznacza to jednak, że certyfikatów w tym roku nie ma. Są zakłady mięsne, które z pozytywnym wynikiem przeszły kontrole Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - mówi Jacek Marcinkowski, członek Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.
Kiełbasa biała parzona Wielkopolska: Lista certyfikowanych producentów 2020
Obecnie (według stanu na dzień 26 marca 2020 roku) prawo produkowania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej posiada 10 firm:
- Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
- Zakład Mięsny sp.j. Konarczak
- Zakłady Mięsne Szajek
- Zakłady Mięsne Mielczarek
- Zakłady Mięsne BYSTRY
- Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki
- WALDI Zakłady Mięsne
- AGRO-HANDEL
- Zakłady Mięsne „Dolina Noteci”
- Zakłady Mięsne WIWA A.J. Wróblewscy
Certyfikowana biała kiełbasa - czym się różni od zwykłej?
Według dokumentu nadającego kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego może być ona produkowana tylko na dokładnie określonym obszarze geograficznym: w Wielkopolsce oraz niektórych powiatach w Lubuskiem i Kujawsko-Pomorskiem. Mięso powinno pochodzić z Polski, być świeże - 2-3 dni po uboju i mieć określony kształt oraz kolor. Nie mniej ważne są przyprawy. Dozwolone do wykorzystania są takie jak sól warzona, pieprz świeżo mielony czarny, świeżo starty czosnek oraz majeranek. Ten ostatni jest znakiem rozpoznawczym certyfikowanej kiełbasy. Zawartość majeranku powinna być nie mniejsza niż 300 gramów na 100 kg mięsa.
Tak w 2019 roku wręczano certyfikaty producentom kiełbasy białej parzone wielkopolskiej:
Zobacz też:
Wielkanoc 2019: Jaki koszyk wybrać do święconki? Postaw na w...
Sprawdź też:
- Oszuści i naciągacze poszukiwani przez wielkopolską policję. Rozpoznajesz ich?
- 12 zawodów mężczyzn, które najbardziej odstraszają kobiety
- Zaginęli w Wielkopolsce. Widziałeś kogoś z nich?
- Te imiona nosi najmniej osób w Polsce!
- TOP 10 lokali z burgerami w Poznaniu - sprawdź!
- Nauczyciel płakał, jak poprawiał [ZDJĘCIA Z KLASÓWEK]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Straż Graniczna reaguje na publikację "Gazety Wyborczej". "Niebezpieczna narracja"
- Lista imion zakazanych w Polsce! Urzędnik nie pozwoli ci tak nazwać dziecka!
- Oświadczenie Orlenu ws. rzekomego braku paliwa. Koncern odpowiada na ataki
- Unia szykuje się do wielkiej reformy. „Najgorszy możliwy dla Polski scenariusz”