Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2020. Mazurki wielkanocne. Jak piec te tradycyjne ciasta, czym je zdobić?

MIKO
Kształt ciasta na mazurek najczęściej jest prostokątny, owalny lub okrągły
Kształt ciasta na mazurek najczęściej jest prostokątny, owalny lub okrągły PIXABAY
Jednymi z tradycyjnych wypieków wielkanocnych są mazurki. Można wypiekać je niemal z każdego rodzaju ciasta.

Najbardziej typowe mazurki wielkanocne powstają z dwóch warstw ciast kruchych. W dawnej kuchni polskiej wytwarzano je także z ciasta makaronikowego i marcepanowego.

Brzegi górnej powierzchni mazurka okala się ciastem, masą orzechową lub migdałową. Można też zrobić na niej kratki z ciasta.

Mazurek często przekłada się lub pokrywa jego wierzch różnymi masami, na przykład:

  • kajmakową,
  • orzechową,
  • migdałową
  • albo marmoladą lub dżemem.

Wierzch mazurka wykańcza się lukrem, ozdabia kandyzowanymi lub suszonymi owocami.

Kształt ciasta na mazurek najczęściej jest prostokątny, owalny lub okrągły.

Zobacz z czego robi się kajmak? Jak przygotować spód mazurka? Czym go ozdobić?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski