Wielkanoc 2021: Kiełbasa biała parzona wielkopolska z unijnym certyfikatem. Sprawdź, kto może ją sprzedawać

AM
Najlepszym sposobem podgrzania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej jest umieszczenie jej (np. na sicie) nad gotującą się wodą. Jak wyjaśnia Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy kiełbasa zachowuje wówczas wszystkie swoje zalety smakowe i nie nasiąka tak, jak przy zanurzeniu w gorącej wodzie
Najlepszym sposobem podgrzania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej jest umieszczenie jej (np. na sicie) nad gotującą się wodą. Jak wyjaśnia Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy kiełbasa zachowuje wówczas wszystkie swoje zalety smakowe i nie nasiąka tak, jak przy zanurzeniu w gorącej wodzie Pixabay
Kiełbasa biała parzona wielkopolska od 2017 roku jest zarejestrowana jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznacza to, żeby móc poszczycić się certyfikatem jakości, należy spełnić szereg wymogów. W tym roku spełniło je osiem firm. Sprawdź, gdzie można kupić kiełbasę białą parzoną wielkopolską z certyfikatem.

Zapis Chronione Oznaczenie Geograficzne oznacza, że tylko kiełbasa produkowana zgodnie z precyzyjnie opisaną recepturą i technologią na dokładnie określonym obszarze geograficznym kraju (Wielkopolska oraz kilka powiatów z dwóch sąsiednich województw) ma prawo być nazywana kiełbasą białą parzoną wielkopolską.

Mięso powinno pochodzić z Polski, być świeże, 2-3 dni po uboju, i mieć pewny kształt oraz kolor. Nie mniej ważne są przyprawy. Dozwolone do wykorzystania są takie jak sól warzona, pieprz świeżo mielony czarny, świeżo starty czosnek oraz majeranek.

Majeranek jest znakiem rozpoznawczym certyfikowanej kiełbasy. Jego zawartość powinna być nie mniejsza niż 300 gramów na 100 kg mięsa.

Biała parzona z certyfikatem: Kto może sprzedawać?

Firmy pragnące produkować kiełbasę białą parzoną wielkopolską muszą poddać się procedurze sprawdzającej: najpierw w Komisji Kontroli Produkcji przy Ogólnopolskim Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy, a na końcu przez właściwy Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który wydaje świadectwo jakości upoważniające do posługiwania się zastrzeżoną unijnym prawem nazwą.

Obecnie (dane na dzień 23 marca 2021 roku) prawo produkowania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej posiada osiem firm.

Oto lista zakładów posiadających certyfikat:

  • Zakład Mięsny sp.j. Konarczak - Pogorzela, ul. Gostyńska 5
  • Zakłady Mięsne Szajek sp. z o.o., sp. kom. - Granowo, ul. Poznańska 50b
  • Zakłady Mięsne Mielczarek sp. z o.o., sp. kom. - Komorniki, ul. Komornicka 22/24
  • Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki sp. j. - Chojno, Golejewo 34
  • WALDI Zakłady Mięsne sp. z o.o., sp. kom. - Grodzisk Wlkp, ul. Powstańców Chocieszyńskich 97
  • AGRO-HANDEL Sp. z o.o. - Krzywiń, Mościszki 18
  • Zakłady Mięsne WIWA A.J. Wróblewscy Sp. Jawna - Dopiewo, ul. Więckowska 31.
  • Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek sp. z o.o., sp. kom. - Zbąszynek, ul. Czarna Droga 9

ZOBACZ TEŻ:

Co włożyć do koszyczka ze święconką? Sprawdźcie! [lista]

Tak wyglądają nowoczesne palmy wielkanocne. Pandemia nie zab...

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie