Smak jajka bez jajka
Zastępowanie smaku jajek w potrawach nie jest trudne. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie czarnej soli, która nada potrawom specyficznego jajecznego smaku. Wystarczy np. zamiast jajka do sałatki jarzynowej dodać tofu naturalne, przyprawić czarną solą i gotowe. Jeśli zaś zależy nam na żółtym kolorze, wystarczy dodać odrobinę kurkumy.
Co do wypieków zamiast jajka?
W święta bardzo ważne są również wypieki. Zamienników jajek jest w tym wypadku przynajmniej kilka. Do ciast można dodać dojrzałego banana, a do innych, mniej słodkich wypieków glutek z siemienia lnianego, a nawet olej i mus z jabłek, dyni lub batatów. Można też wrócić do sposobów babć i zastosować skrobię lub mączkę chleba świętojańskiego.
W sklepach można kupić także proszek, który ma zastąpić jajko w wypiekach, ale tutaj należy zwrócić uwagę na potencjalne alergeny.
Dla miłośników bezy najciekawszym rozwiązaniem będzie aquafaba, czyli woda po gotowaniu strączków. Najlepsza w tym przypadku będzie woda po ciecierzycy. Zamiast ją wyrzucać, można szybko zrobić pyszną bezę!
Dla niezainteresowanych kuchnią na rynku pojawiło się także wiele gotowych zamienników i gotowych propozycji świątecznych idealnych dla wegan i alergików, a także dla osób, które chcą spróbować czegoś nowego.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?