Wielkanoc: Kiełbasa biała parzona wielkopolska z unijnym certyfikatem. Poznaj producentów [ZDJĘCIA, WIDEO]

AB

Wideo

Zobacz galerię (8 zdjęć)
Od 2017 roku kiełbasa biała parzona wielkopolska jest zarejestrowana jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. By dostać certyfikat unijny - trzeba spełnić szereg wymogów - ma być produkowana zgodnie z precyzyjnie opisaną recepturą i technologią na dokładnie określonym obszarze geograficznym kraju. Obecnie dziesięć firm z Wielkopolski może poszczycić się certyfikatem jakości.

Według dokumentu nadającego kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego może być ona produkowana tylko na dokładnie określonym obszarze geograficznym: w Wielkopolsce oraz niektórych powiatach w Lubuskiem i Kujawsko-Pomorskim.

Mięso powinno pochodzić z Polski, być świeże - 2-3 dni po uboju i mieć pewny kształt oraz kolor. Nie mniej ważne są przyprawy. Dozwolone do wykorzystania są takie jak sól warzona, pieprz świeżo mielony czarny, świeżo starty czosnek oraz majeranek.

Czytaj też: Zabraknie wody dla Poznania?

Ten ostatni jest znakiem rozpoznawalnym certyfikowanej kiełbasy. Zawartość majeranku powinna być nie mniejsza niż 300 gramów na 100 kg mięsa.

Firmy pragnące produkować certyfikowaną kiełbasę białą parzoną wielkopolską muszą poddać się procedurze sprawdzającej: najpierw w Komisji Kontroli Produkcji przy Ogólnopolskim Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy, a na końcu przez właściwy Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który wydaje świadczenia jakości upoważniające do posługiwania się zastrzeżoną unijnym prawem nazwą.

Oto lista firm, które mają prawo produkować kiełbasę białą parzoną wielkopolską:

  • Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
  • Zakład Mięsny sp. j. Konarczak
  • Zakłady Mięsne Szajek
  • Zakłady Mięsne Mielczarek
  • Zakłady Mięsne "BYSTRY"
  • Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki
  • WALDI Zakłady Mięsne
  • AGRO-HANDEL
  • Zakłady Mięsne "Dolina Noteci"
  • Zakłady Mięsne Kozłowski

Zobacz też:

Poznań: Jarmark Wielkanocny na Starym Rynku rozpoczęty. Jaki...

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

6666

A moja kiełbasą plus inne Wyroby Królują od 5lat w tym Szynka Dojrzewajaca i kosztuje tyle co surowy produkt -mięso i nie potrzebuje Lodówki by Smacznie Zdrowo się Odżywiać ps PRZEPIS to tak jak z Kobietą Instrukcji Mamusia nie dała a Służy ponad 33 lata i nie potrzebuje zgody Tuska!!!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3