Na pomysł połączenia polskiego śniadania wielkanocnego z śródziemnomorską tradycją wpadł Ernest Jagodziński, szef kuchni poznańskiej restauracji Cucina. obok staropolskiego żurku w Wielką Niedzielę zaserwuje minestrone z szynką parmeńską, a razem z wędlinami poda carpaccio oraz vitello tannato i - popularny we Włoszech - udziec jagnięcy.
Zobacz: Śniadanie wielkanocne [Wielkanoc PRZEPISY, POTRAWY, MENU]
Francuzi przygotowują czekoladowe jajka i chowają je przed dziećmi. Gdy je znajdą, rzucają słodkie jajeczka w powietrze. Zgodnie z tradycją, pierwszy, którego jajko spada na ziemię - przegrywa. W niektórych częściach Francji dzieci czekają na powóz z czwórką białych koni wypełniony pisankami.
Z kolei w Wielkiej Brytanii istnieje "Eggstravaganza", podczas której dzieci ścigają się o to, kto pierwszy znajdzie zajączka paschalnego z słodyczami.
Zobacz też: Stół wielkanocny dekoracje: Jak udekorować na Wielkanoc stół wielkanocny? [ZDJĘCIA]
Wielkanocny zając już oddawna przychodzi też do niemieckich domów. Nasi sąsiedzi, przyrządzają na to święto - podobnie jak Polacy - jajka, kiełbasę, babki drożdżowe z rodzynkami, sernik czy owocowe strucle, ale także mniej znany u nas chleb orzechowy. Podają też owocowe musli, baranią pieczeń i biały ser formowany w kształt jaj.
Kilka wieków temu, niemieccy emigranci przywieźli do Brazylii Wielkanocne tradycje: "O Coelhinho da Páscoa" - wielkanocnego zajączka oraz "ovos coloridos" - kolorowych jaj. Na świątecznym stole wBrazylii obowiązkowo musi znaleźć się nadziewamy drobnymi kawałkami owoców ciasto w formie krzyża.
Ciasta na Wielkanoc PRZEPISY: Mazurek, makowiec, babka, sernik, pascha. Co upiec na Wielkanoc?
We Włoszech, tradycyjnie wypiekają "Torta Pasqualina" - słony placek z gotowanych jaj ze szpinakiem lub słodką wersję "Paloma di pasqua". To ciasto podobne jest do drożdżowej baby, ale wygląda jak kopuła kościoła. Z mięsnych dań najczęściej podaje się pieczoną jagnięcinę czy baranie nerki duszone z jajkiem, serem i groszkiem. Sałatki przyrządzają z papryki, oliwek i serca karczochów z pomidorami, pietruszką i czosnkiem.
Prawosławna Wielkanoc to najważniejsze święto religijne w Grecji. Podobnie jak na Ukrainie, malują tam pisanki i przechowują je do sobotniego wieczoru. Na wieczerzy paschalnej serwują tradycyjną zupę z owczych podrobów - "Magirica". Podczas świętowania Grecy odkorkowują Retsinę - pierwsze wino z ubiegłorocznego zbioru. Na ulicach smażą się "na stosach" jagniątka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?