Wielkanoc w wielkopolskiej kuchni. Jakie potrawy...

    Wielkanoc w wielkopolskiej kuchni. Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    AB

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Wielkanoc w wielkopolskiej kuchni. Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?
    1/2
    przejdź do galerii

    Wielkanoc w wielkopolskiej kuchni. Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej? ©Winiary

    Malowanie jajek, ozdabianie święconki czy symboliczne polewanie się wodą w lany poniedziałek - to tradycje, które nieodłącznie każdemu z nas kojarzą się z Wielkanocą. Czy tak samo jest z świątecznymi potrawami? Okazuje się, że nie w każdym regionie naszego kraju panie domu równie chętnie przygotowują te same, tradycyjne przysmaki. Jakie dania goszczą najczęściej na wielkanocnym stole mieszkańców wielkopolski?
    Wiosenna aura, która zwykle towarzyszy nam podczas Wielkanocy obecna jest nie tylko w powietrzu, ale pierwsze jej zwiastuny pojawiają się także w naszych świątecznych dekoracjach. Bukiety z pąkami pierwszych bazi, żonkile, rzeżucha czy gałązki bukszpanu to elementy dekoracyjne, które znajdziemy na większości polskich stołów. Nie zawsze jednak sprawa wygląda tak samo w przypadku tradycyjnych potraw, które pojawiają się w naszym wielkanocnym menu.

    W województwie wielkopolskim, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku i barszczu białego, aż 25 procent pań domu z naszego regionu podaje bliskim jedną z tych tradycyjnych zup podczas Świąt. Wielkopolanie nie wyobrażają sobie Wielkanocy także bez tradycyjnych jajek, aż 77 procent z nich deklaruje, że są one obowiązkowym elementem ich jadłospisu. W tym okresie chętnie przygotowujemy także sałatkę jarzynową (22 procent) oraz pieczone mięso (35 procent). Mimo tego, że te tradycyjne dania na stałe wpisały się w nasze wielkanocne menu, w tym okresie coraz chętniej jednak eksperymentujemy.

    Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki Winiary, 27 procent mieszkańców wielkopolski deklaruje, że na ich świątecznych stołach co raz częściej pojawiają się też nowe dania, których wcześniej nie było. Warto to wykorzystać i zaprosić bliskich do kuchni, by wspólnie przygotować potrawy, które dobrze znają w zupełnie nowej odsłonie!

    Kto powiedział, że barszcz biały musi być zawsze taki sam?


    Z pomocą dojrzałego awokado i śmietanki, możesz zaserwować swojej rodzinie egzotyczne święta. Biały barszcz wiosenny z awokado to propozycja kulinarna dla tych, którzy poszukują nowych odkryć barszczu.

    Barszcz biały z awokado
    Składniki:
    • 1 opakowania Barszczu białego Nasza Specjalność Winiary,
    • 2 sztuk awokado,
    • 100 ml śmietanki 30 procent,
    • garść świeżego szpinaku,
    • 4 jajek przepiórczych,
    • pół łyżki smalcu 
    • soli i pieprzu do smaku
    .

    Sposób przygotowania:
    Awokado kroimy do pestki z każdej strony, lekko przekręcamy i usuwamy pestkę, łyżką ostrożnie wydrążamy miąższ awokado i kroimy go w kostkę. Następnie miąższ z obu owoców zalewamy 500 ml wody i gotujemy 3 minuty, a następnie miksujemy. Barszcz biały Nasza Specjalność rozprowadzamy w 500 ml zimnej wody, łączymy z awokado i gotujemy 5 minut. Później kroimy szpinak w paseczki, dodajemy do zupy i doprawiamy ją solą i pieprzem. Na maśle smażymy jajka sadzone. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z jajkiem i gotowe. Bliscy z pewnością będą zachwyceni oryginalną odsłoną barszczu.



    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo