Wielkanoc według Zosi Cudny z bloga Make Cooking Easier [PRZEPISY]

AB
W poszukiwaniu łatwych, a przy tym pysznych przepisów kulinarnych Zosia Cudny sama zaczęła modyfikować i wymyślać potrawy oparte na naturalnych składnikach. Każde danie Zosia ilustruje własnymi zdjęciami, które jeszcze raz dowodzą, że nie trzeba się bać kuchni i gotowania. Eksperymentując w kuchni można się też wiele dowiedzieć.

- Na przykład do ciasta drożdżowego trzeba mieć cierpliwość. Trzeba dać mu czas urosnąć - przyznaje Zosia Cudny. - Poza tym nie każde smaczne danie musi być tak kolorowe, jak to na zdjęciu w książce kucharskiej - mówi i przyznaje, że choć nie korzysta z usług stylisty żywności, to sama stara się udekorować gotowe dania, by wyglądały bardziej apetycznie.

Make Cooking Easier - zobacz bloga Zosi Cudny!

Mieszka z dwuletnią córeczką i mężem w Gdyni-Orłowie i na co dzień z ogromną przyjemnością publikuje autorskie przepisy na swoim blogu.

Wieniec z ciasta drożdżowego z makiem i orzechami

Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej (plus garść do posypania), 160 g masła (roztopione), 15 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 1 jajko plus 1 żółtko i 1 łyżka wody, 180 g cukru, szczypta soli, ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
Składniki na farsz:
około 200 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie), 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, około 600 g gotowej masy makowej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób przygotowania:
W letnim mleku łączymy ziarenka wanilii i rozpuszczamy drożdże. W dużej misce łączymy mąkę, cukier i sól. Dodajemy mleko z drożdżami i mieszamy. Dodajemy rozbite jajko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto - powinno być gładkie i mocno rozciągliwe. Przekładamy do natłuszczonej miski i smarujemy jego powierzchnię olejem lub oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 2 godziny lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z masłem i dorzucamy orzechy. Odstawiamy z ognia i miksujemy.

Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy prostokąt. Za pomocą płaskiej szpatułki rozkładamy warstwę gotowej masy makowej a następnie zmiksowane orzechy. Ciasto zawijamy w rulon i umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia na kształt wieńca. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (opcjonalnie). Żółtko mieszamy z wodą i smarujemy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (opcja: góra-dół) w 180 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na kratkę cukierniczą. Posypujemy cukrem pudrem.

Mazurek cytrynowy

Składniki na ciasto:
150 g mąki, 30 g cukru pudru, 125 g masła pokrojonego na kawałki , 1 łyżka wody (opcjonalnie).
Składniki na krem:
skórka otarta z 1 cytryny, miąższ cytryny, 1 łyżka cukru, 100 g masła, 100 g cukru pudru, 20 g śmietany kremówki 36%
Dekoracje:
płatki róż, skórka starta z limonki lub cytryny, prażone migdały

Sposób przygotowania:
Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanymi ruchami zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy na natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Otartą skórkę, miąższ z cytryny (bez pestek) i cukier miksujemy blenderem na gładką masę. Masło ubijamy na puszystą, prawie białą masę (zajmie to ok. 8-10 minut), następnie stale ubijając, dodajemy cukier puder i wlewamy śmietankę cienkim strumieniem. Nie przestając ubijać, dodajemy po łyżce zmiksowany miąższ cytrynowy. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód. Wyrównujemy nożem. Mazurek możemy udekorować świeżymi płatkami róży, prażonymi płatkami migdałów i startą skórką z cytryny lub limonki. Przed podaniem mazurek schładzamy w lodówce minimum 5-6 godzin.

Najnowsze informacje dot. koronawirusa

Wideo

Materiał oryginalny:

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

M
Majasz

Nie pasuje mi 20 g śmietany. to są raptem 2 łyżki !Nie miało być 2oo g ?

A
Agniecha

Blog nazywa się Make Cooking Easier

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3