Wielkanoc według Zosi Cudny z bloga Make Cooking Easier [PRZEPISY]

AB
W poszukiwaniu łatwych, a przy tym pysznych przepisów kulinarnych Zosia Cudny sama zaczęła modyfikować i wymyślać potrawy oparte na naturalnych składnikach. Każde danie Zosia ilustruje własnymi zdjęciami, które jeszcze raz dowodzą, że nie trzeba się bać kuchni i gotowania. Eksperymentując w kuchni można się też wiele dowiedzieć.

- Na przykład do ciasta drożdżowego trzeba mieć cierpliwość. Trzeba dać mu czas urosnąć - przyznaje Zosia Cudny. - Poza tym nie każde smaczne danie musi być tak kolorowe, jak to na zdjęciu w książce kucharskiej - mówi i przyznaje, że choć nie korzysta z usług stylisty żywności, to sama stara się udekorować gotowe dania, by wyglądały bardziej apetycznie.

Make Cooking Easier - zobacz bloga Zosi Cudny!

Mieszka z dwuletnią córeczką i mężem w Gdyni-Orłowie i na co dzień z ogromną przyjemnością publikuje autorskie przepisy na swoim blogu.

Wieniec z ciasta drożdżowego z makiem i orzechami

Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej (plus garść do posypania), 160 g masła (roztopione), 15 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 1 jajko plus 1 żółtko i 1 łyżka wody, 180 g cukru, szczypta soli, ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
Składniki na farsz:
około 200 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie), 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, około 600 g gotowej masy makowej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób przygotowania:
W letnim mleku łączymy ziarenka wanilii i rozpuszczamy drożdże. W dużej misce łączymy mąkę, cukier i sól. Dodajemy mleko z drożdżami i mieszamy. Dodajemy rozbite jajko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto - powinno być gładkie i mocno rozciągliwe. Przekładamy do natłuszczonej miski i smarujemy jego powierzchnię olejem lub oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 2 godziny lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z masłem i dorzucamy orzechy. Odstawiamy z ognia i miksujemy.

Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy prostokąt. Za pomocą płaskiej szpatułki rozkładamy warstwę gotowej masy makowej a następnie zmiksowane orzechy. Ciasto zawijamy w rulon i umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia na kształt wieńca. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (opcjonalnie). Żółtko mieszamy z wodą i smarujemy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (opcja: góra-dół) w 180 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na kratkę cukierniczą. Posypujemy cukrem pudrem.

Mazurek cytrynowy

Składniki na ciasto:
150 g mąki, 30 g cukru pudru, 125 g masła pokrojonego na kawałki , 1 łyżka wody (opcjonalnie).
Składniki na krem:
skórka otarta z 1 cytryny, miąższ cytryny, 1 łyżka cukru, 100 g masła, 100 g cukru pudru, 20 g śmietany kremówki 36%
Dekoracje:
płatki róż, skórka starta z limonki lub cytryny, prażone migdały

Sposób przygotowania:
Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanymi ruchami zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy na natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Otartą skórkę, miąższ z cytryny (bez pestek) i cukier miksujemy blenderem na gładką masę. Masło ubijamy na puszystą, prawie białą masę (zajmie to ok. 8-10 minut), następnie stale ubijając, dodajemy cukier puder i wlewamy śmietankę cienkim strumieniem. Nie przestając ubijać, dodajemy po łyżce zmiksowany miąższ cytrynowy. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód. Wyrównujemy nożem. Mazurek możemy udekorować świeżymi płatkami róży, prażonymi płatkami migdałów i startą skórką z cytryny lub limonki. Przed podaniem mazurek schładzamy w lodówce minimum 5-6 godzin.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Majasz

Nie pasuje mi 20 g śmietany. to są raptem 2 łyżki !Nie miało być 2oo g ?

A
Agniecha

Blog nazywa się Make Cooking Easier

Dodaj ogłoszenie