Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna baba z szafranem

Elżbieta Podolska
Przepisy Tomasza Różańskiego, szefa kuchni IBB Andersia Hotel.

Składniki (dla 1 osoby):

  • 5 jaj
  • 1 szklaka cukru
  • 1 szklanka mąki wrocławskiej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik majonezu (500 ml, najlepiej Winiary)
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • pół fiolki olejku śmietankowego
  • 50 ml mleka
  • szczypta szafranu

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Do mleka dodać szafran, zagotować i odstawić do wystudzenia. Białka utrzeć z cukrem na sztywno i kolejno dodawać żółtka, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, majonez, olejek oraz mleko z szafranem. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski