Składniki (dla 1 osoby):
- 5 jaj
- 1 szklaka cukru
- 1 szklanka mąki wrocławskiej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 słoik majonezu (500 ml, najlepiej Winiary)
- 1 mały proszek do pieczenia
- pół fiolki olejku śmietankowego
- 50 ml mleka
- szczypta szafranu
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Do mleka dodać szafran, zagotować i odstawić do wystudzenia. Białka utrzeć z cukrem na sztywno i kolejno dodawać żółtka, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, majonez, olejek oraz mleko z szafranem. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?