Wielkanocne tradycje smaku. Jak poradzić sobie z wypiekami...

    Wielkanocne tradycje smaku. Jak poradzić sobie z wypiekami na ostatnią chwilę i udekorować stół

    AB

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Wielkanocne tradycje smaku. Jak poradzić sobie z wypiekami na ostatnią chwilę i udekorować stół
    1/3
    przejdź do galerii

    ©Dan Cake

    Pełna zieleni, świeżości i nadziei, okraszona kolorami i bogata w tradycyjne smaki - Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Choć Polacy lubią testować nowinki na rynku, to pewne rzeczy pozostają niezmienne. Domowy barszcz biały na rodzinnym obiedzie i kolorowe jajka w koszyczku oraz niezliczona ilość ciast i słodkości. Polska Wielkanoc ma swój urok, który w tym roku możemy odkryć w zupełnie nowej postaci.
    Trzy dni intensywnych, rodzinnych spotkań. Wspólnego biesiadowania i dzielenia się radością – Święta Wielkiej Nocy są zakorzenione w polskiej tradycji od blisko 2000 lat. Związane z nimi tradycje, takie jak święcenie pokarmów, malowanie jajek czy śmigus – dyngus celebrowane są przez wszystkie pokolenia. To ważne, aby nie zapominać o wszystkich czynnikach, które składają się na niepowtarzalny charakter tego czasu. I choć zmieniają się upodobania, gusta oraz formy, to radość z Wielkanocy pozostaje niezmienna. Jak w tym roku będą wyglądy święta?

    Tradycja smaku


    Są potrawy, których na wielkanocnym stole zabraknąć nie może! Obok wytrawnych dań królują wypieki. Serniki, babki, mazurki niezmiennie od lat raczą podniebienia wszystkich gości. To swoista tradycja smaku przekazywana z pokolenia na pokolenie. Choć w obecnych czasach ciężko znaleźć czas na wykonanie samodzielnych wypieków, to są sposoby na to, aby tradycji stało się zadość. Jednym z nich są gotowe rozwiązania. Pełne aromatu baby, których nie powstydziłyby się nasze babcie, są dostępne w różnych smakach. Będą idealną przekąską dla dzieci oraz dodatkiem do kawy. Dla tych kto lubi sękacz, którego ciężko wyprodukować w domowych warunkach czy wielkanocny baranek z dumą ozdobią każdy stół i dodadzą oryginalności świętom. Dodatkowo spody tortowe i tartaletki – jako gotowa baza do smacznych innowacji, będzie idealną okazją do wspólnego gotowania z naszymi pociechami. Własnoręcznie zrobione przez najmłodszych słodkości będą dla nich swoistą dumą, którą na pewno pochwalą się przed całą rodziną, a i sami zjedzą efekt swojej pracy z uśmiechem!



    Klasyka dekoracji


    W czasie Wielkanocy najważniejszym miejscem w domu, jest miejsce przy stole. To wokół niego gromadzą się goście i rodzina, dlatego warto zadbać o jego wygląd. W tym sezonie stawiamy na naturę. Zielone gałązki, bazie, dużo drewnianych dodatków, ascetyczna biel i kolor tylko na pisankach. Do tego koniecznie niezliczona ilość świeżych kwiatów. Stół będzie dodatkowo uginał się pod naporem wszystkich potraw, dlatego miejsce na nim musi być odpowiednio podzielone, a im większa jego powierzchnia – tym lepiej! Nie dość, że będzie wówczas na nim miejsce na każdą dekorację wykonaną przez dzieci, to jeszcze każdy gość znajdzie przy nim miejsce dla siebie! Nie zapominajmy o wcześniejszym posadzeniu rzeżuchy! Jej zapach niezmiennie będzie kojarzył się z tym magicznym czasem.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo