Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny stół: Pasztet z cielęciny z sosem żurawinowym

Elżbieta Podolska
Tomasz Różański, szef kuchni IBB Andersia Hotel, proponuje, jak wzbogacić tradycyjne śniadanie wielkanocne.

Składniki (dla 1 osoby):

  • 80 g cielęciny
  • 30 g boczku wieprzowego
  • 30 g wątróbki cielęcej
  • 30 g słoniny
  • 1 bułka
  • jajko
  • jarzyny (marchew, pietruszka - korzeń po 20 g)
  • sól, pieprz
  • grzyby suszone do smaku
  • 10 g cebuli
  • 100 ml czerwonego wina
  • 30 g żurawiny suszonej
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Cielęcinę, boczek wieprzowy oraz słoninę pokroić w kostkę. Do rozgrzanego rondla wrzucić słoninę i chwilę smażyć - do momentu, kiedy puści tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z cielęciną i boczkiem. Wszystko wrzucić do rondla i smażyć, a następnie dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą. W momencie, gdy mięso w rondlu będzie miękkie, dodać wątróbkę cielęcą z grzybami. Całość dusić pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Następnie wszystko zmielić 3 razy, razem z namoczoną wcześniej bułką oraz z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Kolejno dodać całe jajka, sól i pieprz do smaku i utrzeć.

Masę mięsną włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą. Foremkę przykryć folią aluminiową i piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Przygotowanie sosu żurawinowego: do wina dodać cukier oraz żurawinę i zredukować na patelni do konsystencji sosu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski