Składniki (dla 1 osoby):
- 80 g cielęciny
- 30 g boczku wieprzowego
- 30 g wątróbki cielęcej
- 30 g słoniny
- 1 bułka
- jajko
- jarzyny (marchew, pietruszka - korzeń po 20 g)
- sól, pieprz
- grzyby suszone do smaku
- 10 g cebuli
- 100 ml czerwonego wina
- 30 g żurawiny suszonej
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Cielęcinę, boczek wieprzowy oraz słoninę pokroić w kostkę. Do rozgrzanego rondla wrzucić słoninę i chwilę smażyć - do momentu, kiedy puści tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z cielęciną i boczkiem. Wszystko wrzucić do rondla i smażyć, a następnie dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą. W momencie, gdy mięso w rondlu będzie miękkie, dodać wątróbkę cielęcą z grzybami. Całość dusić pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Następnie wszystko zmielić 3 razy, razem z namoczoną wcześniej bułką oraz z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Kolejno dodać całe jajka, sól i pieprz do smaku i utrzeć.
Masę mięsną włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą. Foremkę przykryć folią aluminiową i piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Przygotowanie sosu żurawinowego: do wina dodać cukier oraz żurawinę i zredukować na patelni do konsystencji sosu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?