18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielki festiwal ryb i owoców morza w Lizbonie

ELKA
Lisbon Fish and Flavours
W Lizbonie zakończyło się Lisbon Fish and Flavours, jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Portugalii. Oprócz degustowania wykwintnych dań z ryb i owoców morza, przygotowanych na rozmaite sposoby, można było podziwiać pracę cenionych szefów kuchni, a także samemu poznać kilka kulinarnych tricków.

ZOBACZ TEŻ: **Smaczne i łatwe w przygotowaniu**

W ramach festiwalu Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) miłośnicy wyrafinowanego jedzenia mogli skosztować specjalnie przygotowanych na tę okazję potraw z ryb i owoców morza, porównać smak różnych win, obejrzeć pokazy kulinarne prowadzone przez znanych i cenionych szefów kuchni oraz nabyć produkty oferowane na kiermaszu Gourmet Market.

Chętni brali także udział w całodniowych kursach gotowania, na których poznają przepisy, cenne wskazówki oraz tricki stosowane przez profesjonalnych kucharzy, czy też podzielić się swoją opinią podczas debat dotyczących gastronomii, potraw z ryb i zdrowego odżywiania się. To była już szósta edycja tego festiwalu.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Terreiro do Paço), od godziny 12 do północy, dziesięć portugalskich restauracji oferowało specjalne menu degustacyjne z ryb i owoców morza w cenie po 5 i 8 euro. Potrawy przygotowywała m.in. historyczna restauracja "A Travessa"; "José Avillez" i "Sea Me - Peixaria Moderna" - lokale reprezentujące nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni portugalskiej oraz "Umai" - restauracja prowadzona przez Paulo Morais’a - najpopularniejszego portugalskiego specjalistę od sushi.

Spośród uznanych szefów kuchni z Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Peru i Brazylii, dotychczas na pokazach kulinarnych zaprezentował swój kunszt Fauto Airoldi (prezes Portugalskiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Kucharzy - Portugal Association of Professional Cooks) oraz sub chef’owie z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Yoji Tokuyoshi (z wielokrotnie nagradzanej, włoskiej "Osterii Francescana"), Leandro Carreira, David Jesus i João Rodrigues.

Dodatkowo, na kiermaszu Gourmet Market wystawiano ponad 500 produktów, które można było nie tylko nabyć, ale i wcześniej spróbować. Wśród nich były tradycyjne słodkości, oliwa z oliwek, wina, dżemy, puszkowane ryby, lody a nawet kuchenne akcesoria i naczynia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski