Wielkie gotowanie - wielkie śmieci. Co robić z resztkami jedzenia po świętach wielkanocnych?

ABZaktualizowano 
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Glos Wielkopolski
Przed świętami wielkanocnymi nasze lodówki i kuchenne szafki pękają w szwach. Podczas przygotowywania wielkanocnych dań w śmietniku lądują przede wszystkim skorupki jaj, pozostałości warzyw i owoców, skrawki wędlin, ale też resztki gotowych posiłków. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów, dzięki którym unikniemy wyrzucania jedzenia.

Szybka zmiana menu

Pamiętajmy, że z pozostałości po wielkanocnych potrawach możemy stworzyć także całkiem nieświąteczne dania. Podczas zakupów spożywczych – warto zastanowić się, które produkty i w jakich ilościach będą wykorzystywane do przygotowania dań wielkanocnych, a które – na codzienne posiłki. Z konserwowych warzyw w puszce, ugotowanych w zbyt dużej ilości ziemniaków lub ryżu oraz mięsa możemy szybko przyrządzić smaczną sałatkę lub ciepłą zapiekankę, która idealnie sprawdzi się na przedświąteczny lub poświąteczny obiad. Z pozostałości ryby – możemy przygotować pyszną pastę do smarowania pieczywa. Także resztki bakalii warto przetworzyć – np. zblendowane daktyle z miodem sprawdzą się jako spody do mini deserów w słoiczkach. Po upieczeniu zmieszanych z miodem i wodą orzechów, rodzynek sezamu i płatków owsianych – uzyskamy domowe batoniki energetyczne.
Jeżeli nie będziemy mieć pomysłów, można skorzystać z aplikacji które pomogą ci ugotować obiad z tego, co zostało ci w lodówce.
Taste&Share - która oprócz propozycji dań daje możliwość przekazywania produktów spożywczych, które nadal są zdatne do spożycia.
Apetito - to interaktywna książka kucharska stworzona przy współpracy Adobe i Banków Żywności.

Nie bójmy się mrozić gotowych dań

Na święta najczęściej przygotowujemy trochę więcej jedzenia, z którym później nie wiadomo, co zrobić. Pamiętajmy, że zdecydowana większość dań nadaje się do mrożenia, które jest najlepszą formą przechowywania żywności. Ugotowane bądź upieczone potrawy warto dokładnie posegregować, podpisać i włożyć do zamrażarki nawet na kilka miesięcy.

Mrozić możemy schab, pasztet czy roladę. Ważne jednak, by pamiętać o sprawdzeniu temperatury w zamrażarce - nie może być ona wyższa niż -18 stopni C. Dodatkowo zwróćmy uwagę, jak długo mrozimy dany produkt. Rodzaj mięsa determinuje optymalny czas mrożenia (w przypadku cielęciny i wołowiny - do 8 miesięcy, wieprzowiny i gulaszu - do 6, mięsa mielonego - do 2 miesięcy). Owoce możemy trzymać w zamrażarce do 5 miesięcy, warzywa korzeniowe do 3-6 miesięcy.

Podziel się jedzeniem

Po wielkanocnym gotowaniu, oprócz pysznych dań powstaje również ogromna ilości niewykorzystanych części wędlin i mięs, chleba, sałatki lub składniki na nie, zieleninę. Nie muszą od razu lądować w koszu. Możemy nimi się podzielić. Jeżeli nie chcemy krępować starszej sąsiadki, do której nie przyjechały wnuki na święta, możemy przekazać jedzenie innym osobom. Jest na to kilka sposobów.

Gdzie oddać jedzenie po świętach?

Gotowe dania, które nadają się do spożycia możemy przekazać organizatorom akcji "Podziel się posiłkiem z bezdomnym". W tym roku akcja trwa od 22 do 24 kwietnia. By oddać jedzenie wystarczy wypełnić zgłoszenie na stronie podzielmysie.pl i umówić się na odbiór. Kierowca odbierze świątecznie posiłki i przekaże je do miejscowej jadłodajni.
Oddać można każde świeże, dobrej jakości domowe jedzenie. Mogą to być m.in. pierogi, ciasta, pieczywo, sałatki, mięsa czy ryby. Ważne, żeby jedzenie przekazywane przez darczyńców było zdatne do zjedzenia w ciągu 24 godzin od przekazania i zapakowane w jednorazowe opakowania lub takie, których możemy się pozbyć jak np. słoiki.

Mając zapakowane jedzenie z krótkim terminem przydatności warto się skontaktować z miejscowym Bankiem Żywności oraz punktem Caritas. Najprostszym sposobem jest odwieźć jedzenie do jadłodajni czy zostawić go w jadłodzielniach. Jedno z takich miejsc znajduje się przy rynku Wildeckim na straganie 78. Regulamin takich miejsc pozwala zostawić wszystko oprócz surowego mięsa.

Jadłodajnia przy parafii św. Wojciecha
Adres: ul. Plac Kardynała S. Wyszyńskiego 1, Poznań
Kontakt: 737 166 479

Caritas pod wezwaniem Św. Brata Alberta
Adres: ul. Ściegiennego 133, Poznań
Kontakt: 882 135 692

Caritas pod wezwaniem Św. Urszuli Ledóchowskiej
Adres: ul. Taczaka 7/16, Poznań
Kontakt: 61 853 72 07

Caritas Jadłodajnia Sióstr Elżbietanek
Adres: ul. Łąkowa 1/4, Poznań
Kontakt: 786 819 860

Caritas Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi
Adres: ul. Niegolewskich 23, Wągrowiec
Kontakt: 513 404 500

Czytaj też: Życzenia wielkanocne: Rodzinne, poważne, firmowe - jak złożyć życzenia i wysłać SMS-em

Zobacz też:

Poznań: Woda z cudownego źródełka przy ul. Żydowskiej - możn...

Wielkanoc 2019: Jaki koszyk wybrać do święconki? Postaw na w...

Zobacz też: Wielkanoc po polsku

Wideo

Materiał oryginalny: Wielkie gotowanie - wielkie śmieci. Co robić z resztkami jedzenia po świętach wielkanocnych? - Głos Wielkopolski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3