Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkopolanie robią nietuzinkowe torty. Aż szkoda je jeść. Tort Psi Patrol, Shrek w błocie, a może jak markowe buty czy torebka?

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Współcześni cukiernicy nauczyli się robić nie tylko pyszne, ale i niesamowicie piękne ciasta, które nawet szkoda kroić. Większości tym słodkim smakołykom musieliśmy się dwa razy przyjrzeć, aby zrozumieć, że można je jeść.Przejdź do galerii --->
Współcześni cukiernicy nauczyli się robić nie tylko pyszne, ale i niesamowicie piękne ciasta, które nawet szkoda kroić. Większości tym słodkim smakołykom musieliśmy się dwa razy przyjrzeć, aby zrozumieć, że można je jeść.Przejdź do galerii --->Pixabay
Dziś tortem bezowym czy karpatką nikogo nie zdziwisz. Na urodziny, wesele czy komunię wybiera się torty jak dzieła sztuki. Cukiernicy są gotowi wykonać każdą zachciankę klienta - tort biszkoptowy w stylu bajki Psi Patrol dla dziecka, czekoladowe buty sportowe dla taty albo owocową szminkę dla mamy. Wielkopolanie mają ciekawych pomysłów na torty bez liku. Zobacz niektóre z nich!

Torty na zamówienia jak dzieła sztuki

Są cukiernicy w Wielkopolsce, którzy mogą przygotować tort na każdą okazję. Chcesz mieć jadalny but? A może twoje dziecko szleje za bohaterami bajki Thomas i Przyjaciele, Psi Patrol, Myszka Miki czy ponad wszystko uwielbia Muminki? Pracownie wezmą się nawet za najtrudniejsze zamówienia.

- Mamy dwa typy klientów. Są tacy, którzy przychodzą z dokładną wizją tortu, wycinkami znalezionymi w internecie z wszystkimi elementami, które mają się znaleźć na torcie. Niestety bardzo często jest tak, że klienci mają wzór na 50 porcji a chcą zamówić tort na 8 porcji - myśląc, że mniejszy tort jest jakimś ułatwieniem. Niestety zazwyczaj takie pomysły muszą być dostosowane do konkretnej wielkości tortu, no i budżetu klienta - mówi Cezary Jakimik z Cukierni Artystycznej KARMELOWE w Komornikach przy ul. Poznańskiej 41. - Druga grupa klientów to ci, którzy dają nam wolną rękę podając jedynie tematykę i podstawowe informacje. Do takich wyzwań podchodzimy zawsze bardzo ambitnie i poświęcamy dużo czasu na projekt, aby wykorzystać najnowsze trendy, pomysły i techniki dekorowania.

Dziwne torty. Zgadniesz, co autor miał na myśli?

Jak długo wykonuje się tort na zamówienie?

Cukiernicy twierdzą, że wszystko zależy od stopnia złożoności zamówienia. Jeżeli ma być tort piętrowy, czy w skomplikowanym kształcie i z wieloma figurkami - to przygotowania mogą potrwać nawet kilka dni.

- Trudno zmierzyć ten czas, ale spróbujmy. Biszkopt - około 40 minut, ale musi on potem wystygnąć. Przełożenie smakiem, posmarowanie kremem maślanym i ewentualnie obłożenie masą cukrową to kolejne 40 minut - mówi Beata Kubiak z Domowej Pracowni Artystycznej "Beatkowe Torty", która znajduje się w Poznaniu przy ul. Kostrzyńskiej 9/2. - Dalej najtrudniejsze - czyli figurki. Misia jestem w stanie wykonać w około 20 minut, pieska z Psiego Patrolu w 40 - 50 minut. Są też trudniejsze - Spider Man czy Harry Potter to już średnio 2 godziny pracy - dodaje.

Torty z Kalisza jak dzieła sztuki. To tutaj powstał tort na ślub Moniki i Zbigniewa Zamachowskich. ZDJĘCIA

Warto też pamiętać, że niektóre elementy wykonuje się etapami przez kilka dni.
- Czasem jedna figurka powstaje kilka dni, ponieważ ważne jest wysuszenie masy, aby mogła ona bezpiecznie ozdobić tort bez jej uszkodzenia na przykład podczas transportu - mówi Sandra Gosk z pracowni Torcikowa Magia przy ul.Traugutta 28 w Poznaniu. - Często najpierw wykonywane są poszczególne elementy np. głowa i tułów sarenki a następnego dnia po wysuszeniu dopiero składane w całość - tłumaczy.

Cukiernicy zgodni też są zgodni co do tego, że najlepiej przyjść do nich z projektem wymarzonego tortu wcześniej. Wtedy uda się dopracować wszystkie szczegóły i mieć prawdzie dzieło sztuki w wybranym terminie.

Gmina Skoki: Te torty do prawdziwe dzieła sztuki [ZDJĘCIA]

Torty 3D oraz z figurkami są bardzo popularne

Moda na torty w kształcie bohaterów książek, filmów, bajek, ulubionych rzeczy i związanych z profesjami rośnie. Cukiernicy wymyślają nowe techniki i triki, które sprawiają, że słodycze wyglądają bardzo realistycznie. W niektórych pracowniach grafik prac rozpisany jest co najmniej na pół roku do przodu.

- Aby móc odpowiednio zorganizować pracę zamówienia przyjmujemy z minimum tygodniowym wyprzedzeniem, ale bardzo często zdarza się, że nawet 2-3 tygodnie wcześniej mamy wypełniony cały terminarz. - mówi Cezary Jakimik z Cukierni Artystycznej KARMELOWE. - Na słodkie stoły oraz duże torty okolicznościowe klienci zazwyczaj rezerwują termin z około 6-miesięcznym wyprzedzeniem, ale np. na sierpień 2021 pozostały nam już tylko dwa wolne weekendy.

Są też nietypowe i ciekawe zamówienia. Ryba dla wędkarza, burger z frytkami a nawet stos książek czy banknot. - Moje ostatnie najdziwniejsze zamówienia? Tort w kształcie pokrywy reaktora RMBK, albo inny w formie ceramiki z Bolesławca. Muszę powiedzieć, że wyszła bardzo realistyczne - mówi Beata Kubiak z pracowni "Beatkowe Torty".

W Cukierni Artystycznej KARMELOWE cukiernicy wykonali nawet żółwia. Na życzenie klienta na słodkich banknotach euro umieścili twarze dzieci zamawiającego.

Tort, który wygląda jak stek - czemu nie?

Tort na urodziny, wesele czy komunię - smak też ma znaczenie

Świeże owoce, dobrej jakości mąki, śmietanki, masło - to podstawa. Schody zaczynają się wtedy, gdy trzeba połączyć dobre składniki z nietuzinkowym kształtem.
- W przypadku tortów 3D zazwyczaj cukiernie idą „na skróty” stosując twarde biszkopty i kremy – my zawsze staramy się walczyć o doskonały smak i „lekkość” tortu. Wykonanie skomplikowanego kształtu w oparciu o puszysty biszkopt i lekki krem z bitej śmietany jest niezwykle trudne, ale przy zastosowaniu odpowiednich tricków jest to możliwe - tłumaczy Cezary Jakimik z Cukierni Artystycznej KARMELOWE.

Figurki też są często jadalne i mają mieć odpowiednie wypełnienie. - Weźmy chociażby głowy bohaterów. Wypełnia się je specjalnie wykonaną masą piankowo-ryżową, która mimo dużej objętości jest lekka i spełnia swoją rolę. Jest to mieszanka pianek marshmallow oraz ryżu preparowanego czyli pyszne rozwiązanie dla małych i większych łasuchów - mówi Sandra Gosk z Torcikowej Magii. - Reszta figurki oczywiście wykonana jest ze specjalnej masy cukrowej przeznaczonej do tego celu.

A może "smaczne nogi" do zjedzenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski