11 listopada na Starym Rynku będzie bardzo smacznie i ciekawie. Odbędzie się tam Festyn Kulinarny promujący gęsinę, nie tylko, jako mięso zdrowe i pożywne, ale też, jako potrawę narodową. Będą m.in. prezentacje autorskie z udziałem zawodowych kucharzy, warsztaty kulinarne, warsztaty plastyczne dla dzieci i konkursy z nagrodami. Na placu Wolności można będzie natomiast wziąć udział w oficjalnych uroczystościach patriotycznych. Każdy chętny będzie mógł również uczestniczyć w "Gęsiej Paradzie", w Korowodzie Św. Marcina (na ul. Św. Marcin, od ronda Kaponiera w stronę ulicy Kościuszki i CK Zamku, w godz. 14-16).
Poznań wyjątkowo święci Dzień Niepodległości pyszymi rogalami świętomarcińskimi i gęsiną
– "Gęsina na Imieninach" jest wydarzeniem promującym polskie mięso gęsie i jego przetwory. Nie ma charakteru komercyjnego, finansuje je Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego. Głównym organizatorem przedsięwzięcia jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, a współorganizatorami są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu – mówi Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, pomysłodawca i współorganizator imprezy.
I dodaje: – Chcemy, by ta impreza wpisała się na stałe w kalendarz imprez organizowanych w ramach 11 listopada i właściwie tak się już stało. Ubiegłoroczne przedsięwzięcie zakończyło się wielkim sukcesem frekwencyjnym i promocyjnym. Nasze stanowiska odwiedziło kilkanaście tysięcy konsumentów. Sądzimy, że w tym roku będzie tak samo, zapraszamy wszystkich Wielkopolan!
Dlaczego gęsina jest zdrowa?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Po raz pierwszy w ramach wydarzenia odbędzie się też konkurs kulinarny. W poniedziałek, 6 listopada w restauracji "3 Kolory" nad Jeziorem Maltańskim aż 19 uczestników zmierzy się w konkursie dla restauratorów i szefów kuchni na dania z gęsiny. Jego celem jest propagowanie kuchni wielkopolskiej, polskiego mięsa gęsiego oraz nagradzanie placówek kulinarnych serwujących dania z gęsiny. Organizatorem Konkursu – w ramach wydarzenia "Gęsina na Imieninach" – jest Poznański Klub Biesiadników, Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.
„GĘSINA NA IMIENINACH”
Poznań, 11 listopada 2017 r.
P R O G R A M
FESTYN KULINARNY
Stary Rynek w godz. 12-18
Strefa dydaktyczno-promocyjna „Gęsia Wszechnica”, konsultacje naukowców
Strefa kulinarna - „Gęsi Kocioł”, poczęstunek Strawą Gęsią
- „Gęsia Scena Kulinarna” – prezentacje autorskie z udziałem zawodowych kucharzy
- Gęsie Porady Praktyczne – otwarty warsztat kulinarny
Strefa dla dzieci „Gęsia Zagroda” – warsztat plastyczny
Program artystyczny – muzyka na żywo, konkursy z nagrodami
UROCZYSTOŚCI PATRIOTYCZNE
Plac Wolności w godz. 11-14
Udział w obchodach oficjalnych Święta Narodowego 11 listopada. Działania kulinarne w postaci poczęstunku Gęsią Strawą z Mega Patelni w ramach imprezy przygotowanej przez Urząd Wojewódzki.
„GĘSIA PARADA”
ul. Święty Marcin w godz. 14-16
Reprezentacja Akcji Promocyjnej w Korowodzie Świętomarcińskim z udziałem statystów w odpowiednich kostiumach i oprawie scenograficznej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?