Wielkopolska: Nie wszystkie wędliny z certyfikatem

Elżbieta Podolska
Slawomir Seidler
Udostępnij:
W sali restauracji "Markietanka" zakończyła się właśnie uroczystość wręczenie Certyfikatów 2012 potwierdzających jakość wielkopolskich, tradycyjnych wyrobów wędliniarskich. Na 26 firm zgłoszonych do oceny, specjalne dyplomy dostało w tym roku 19.

- Ponad 72 procent zgłoszonych przez firmy wyrobów dostała certyfikaty jakości - mówi Hieronim Maryniak, wiceprzewodniczący Kapituły. - Badania laboratoryjne, które przeprowadzi dla nas po raz pierwszy naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego, wykazały w niektórych wędlinach obecność substancji niedozwolonych, niezgodnych z tradycyjnymi recepturami. I te wyroby zostały odrzucone.

Wielkopolski Cech Rzeźników- Wędliniarzy - Kucharzy po raz pierwszy wprowadził jako element oceny badania laboratoryjne.
Część badań wykonywanych była od razu na miejscu. Specjalne urządzenie przyjechało aż z Warszawy. Potem próbki jechały do uczelnianego laboratorium, by przejść kolejne badania.

CZYTAJ TEŻ:
OCENIĄ WĘDLINY I KIEŁBASY NA MTP
NA WIELKANOCNY STÓŁ POSTAW CERTYFIKOWANE WĘDLINY

Producenci mogli poddać ocenie cztery produkty: szynkę tylną gotowaną sznurowaną, wędzonkę krotoszyńską, kiełbasę polską wędzoną, kiełbasę białą parzoną wielkopolską.

- Organizujemy certyfikację wyrobów zgodną technologicznie, tradycyjnie i z wymogami regionalnych specjałów - mówi Hieronim Maryniak. - Dlatego w gronie jurorów obok specjalistów z Uniwersytetu Przyrodniczego zasiadł również przedstawiciel Polskiej Izby Produktu regionalnego i Tradycyjnego, a także Slow Foodu.

- Chcemy, żeby przyznany certyfikat był rzeczywiście świadectwem najwyższej jakości - dodaje Hieronim Maryniak. - Chcemy by współpraca z Uniwersytetem zaowocowała w przyszłości pracami naukowymi, które pomogą także nam producentom. W ten sposób chcemy pomóc w budowaniu marki wyrobu.

Co ciekawe najmniej do oceny zgłoszono wędzonek krotoszyńskich. Coraz mniej zakładów je produkuje, bo są drogie i potrzebne jest rzeczywiście bardzo dobrej jakości mięso.

Tegoroczne certyfikacja wędlin współorganizowana była także przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, Urząd Miasta Poznania, Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu i Polską Izbę Produktu Regionalnego i Tradycyjnego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie