Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkopolskie wędliny z certyfikatem. Sprawdź listę!

Anastazja Bezduszna
archiwum/Andrzej Banas
Jak co roku, przed Wielkanocą w Poznaniu specjaliści i koneserzy certyfikowali wędliny wielkopolskich rzeźników. W tym roku 17 firm zgłosiło aż 38 produktów. Najwyższą ocenę dostało sześć najlepszych. Sprawdź, kto dostał Certyfikaty Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych!

Certyfikaty Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych można było otrzymać w następujących sześciu grupach asortymentowych: szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, polędwica wędzona, kiełbasa biała parzona wielkopolska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona.

W czasie certyfikacji, jak co roku, wyroby oceniane były przez naukowców branży mięsnej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP i praktyków z wieloletnim doświadczeniem. Do oceny zostali także zaproszeni znani smakosze. Z roku na rok poziom wędlin poddany certyfikacji jest coraz wyższy.  

Najwyższe oceny w poszczególnych kategoriach Certyfikacji Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych dostały firmy:

  • Szynka rolka wielkopolska - WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski,
  • Wędzonka krotoszyńska - Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz,
  • Polędwica wędzona - Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp.J., Golejewo,
  • Kiełbasa biała parzona wielkopolska - Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. j., Komorniki,
  • Kiełbasa polska wędzona - Zakłady Mięsne SZAJEK, Sp. z o.o., Sp.k., Granowo,
  • Ogonówka wędzona - CHATA POLSKA S.A., Poznań.
     

Biała kiełbasa jest jedną z najbardziej cenionych kiełbas nie tylko w Wielkopolsce, ale i w Polsce. Od 2007 roku jest wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. A jeszcze w tym roku Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska, ma szansę dostać certyfikat produktu chronionego oznaczenia geograficznego Unii Europejskiej. Odpowiedni wniosek już został złożony Ministerstwem Rolnictwa do UE.

- Wielu wędliniarzy z Wielkopolski zgodziło się na przeprowadzenia kontroli jakości swojej białej parzonej by nasz region uzyskał kolejny produkt z certyfikatem Unii Europejskiej. Pośród nich są takie firmy jak Zakład Przetwórstwa Mięsnego Waldi, Zakłady Mięsne Szajek oraz ABC kuchni - mówi Jacek Marcinkowski, pomysłodawca cyklu imprez "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska tradycja".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski