Gdy zobaczycie jeden z poniższych znaków - ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) i GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność) - można być pewnym nie tylko w dobrej jakości produktu, ale i niezmiennej wieloletniej recepturze pochodzącej z konkretnego regionu naszego kraju.
Czy często podajecie gościom wielkopolski ser smażony? Jaki miód wybieracie drahimski czy kurpiniowski? Używamy w kuchni te produkty na co dzień nie wiedząc, że ich produkcję wspiera i chroni Unia Europejska.
Poznańscy kucharze dostali niełatwe zadanie - musieli połączyć jak najwięcej produktów regionalnych oznaczonych jednym z trzech europejskich znaków jakości.
Wojciech Świątek i Grzegorz Łapanowski przygotowali sałatkę, kanapkę i deser. W skład każdego z tych dań wchodzą po jednym wielkopolskim i jednym krajowym produkcie ze znakiem jakości UE.
Na początek kucharze przygotowali sałatkę z bobu, pomidorków koktajlowych i bryndzy podhalańskiej, doprawiając ją olejem rydzowym.
Potem przedstawili najbardziej regionalny przysmak, a konkretnie chleb prądnicki z Krakowa smarowany wielkopolskim serem smażonym z pieczoną (przez 48 godzin przy małych temperaturach) wieprzowiną złotnicką z dodatkiem plasterka poznańskiego kiszonego ogórka.
Na deser podali andruty kaliskie z jagodami i serkiem mascarpone doprawione miodem drahimskim z Pomorza.
Więcej informacji na temat tradycyjnych produktów regionalnych będzie można uzyskać od 14 do 17 sierpnia w Poznaniu podczas Festiwalu Dobrego Smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?