4 dni przed Wigilią
Warto zabrać się za kapustę z grzybami i bigos. Dla wydobycia pełni smaku bigos wigilijny powinien być codziennie, kolejne trzy dni odgrzewany do momentu jego zagotowania się. Jemy go zazwyczaj pierwszego i drugiego dnia świąt. Nastawmy go już w niedzielę wieczorem. Wtedy będzie miał wystarczająco czasu, by uzyskać pełnię smaku. Bigos najlepiej ugotować w większym garnku, który później będziemy mogli chować w zimne miejsce - na balkon czy do piwnicy.
3 dni przed Wigilią
21 grudnia to najlepszy czas na ciasta drożdżowe. Niezależnie, czy chcemy je robić samodzielnie, czy zamawiamy - to przez trzy dni możemy je przechowywać. Tak na przykład upieczony makowiec możemy zawinąć szczelnie w folię i trzymać w chłodnym miejscu do 23 grudnia. Wieczorem tego dnia możemy udekorować go lukrem. Kroimy przed podaniem.
2 dni przed Wigilią
Zacznijmy od wyrobów z makiem. Jeżeli ktoś lubi kutię - to 22 grudnia może śmiało zalewać mak. Można też zrobić kluski z makiem. Smakują przecież najlepiej drugiego i trzeciego dnia po przyrządzeniu. Tego dnia możemy też robić keksy z bakaliami i orzechami. Wieczorem warto nastawić już zupę grzybową. Wtedy zdąży nabrać aromatu.
Dzień przed Wigilią
Niestety, nawet rozkładając prace prawie na cały tydzień, 23 grudnia mamy najwięcej roboty w kuchni.
W pierwszej kolejności wziąć się należy za ryby - karpia w galarecie i śledzie na wszystkie sposoby, rybę po grecku. Dzień przed Wigilią to też dobry moment na barszcz (oczywiście jeżeli macie już wcześniej przygotowane uszka). To też ostatnia szansa na upieczenia sernika. W Wigilię rano może być już za późno. Sernik powinien postać w lodówce po upieczeniu, aby był najsmaczniejszy.
Kapusta z grzybami
Składniki na ciasto:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 20 dag suszonych grzybów
- cebula
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- sól,
- pieprz
- 2 suszone (albo lepiej wędzone śliwki)
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Osączyć, pokroić w paski. Kapustę mocno odcisnąć. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukać i ponownie odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Do garnka włożyć kapustę, posiekaną cebulę, grzyby, liście laurowe i pokrojone śliwki, wlać olej rzepakowy. Podlać niewielką ilością wody z moczenia grzybów. Przyprawić. Gotować 45 min. Często mieszać, uważając, aby się nie przypaliła. Zostawić w chłodzie do następnego dnia. Znów dusić 2 razy po 2 godziny. Doprawić pieprzem i miodem. Przez następny dzień podgrzewać kapustę 2 razy po pół godziny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?