Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilijne dania wprost na stół

Monika Kaczyńska, Anastazja Bezduszna
Wigilijne dania wprost na stół
Wigilijne dania wprost na stół
Wigilijne dania można zamówić w restauracji lub firmie cateringowej. Jednak im mniej domowych przygotowań, tym wieczerza będzie droższa. Coraz częściej rezygnujemy z wielodniowych przygotowań do świąt. Ofert, które mogą ułatwić nam życie, nie brakuje. Niekiedy nie trzeba się nawet zastanawiać, co ma wejść w skład menu, bo wymyślił je szef kuchni. Zasada jest prosta - im mniej własnej pracy, tym wyższy koszt wigilijnej wieczerzy.

Kto chce zaoszczędzić sobie przygotowań, "od Adama i Ewy" może kupić gotowe świąteczne półprodukty. Kapusta z grzybami tylko do podgrzania, pierogi lub ryby w galarecie można zamówić zawczasu lub po prostu liczyć na to, że tuż przed Wigilią uda się je kupić. W marketach "Piotr i Paweł" kilogram kapusty z grzybami kosztuje 16,20 zł, zaś za kilogram nafaszerowanych nią pierogów (około 20 sztuk) trzeba zapłacić 10, 20 zł. 100 g pstrąga w galarecie to wydatek 6,89 zł, taka sama porcja łososia kosztuje 9,90 zł. Karpia trzeba jednak usmażyć samemu, podobnie jak ugotować zupę. Kilogram filetów z karpia kosztuje 29,90 zł.  Taka ilość powinna wystarczyć na cztery spore porcje. Koszt wigilijnej wieczerzy składającej się z karpia, kapusty, pierogów, dwóch rodzajów ryb na zimno i zupy grzybowej powinien zamknąć się w 40 zł.

Decydując się na zamówienie cateringu w restauracji "Estella" mamy szerokie pole manewru. Za 0,9 l najtańszej zupy (barszcz czysty) zapłacimy 20 zł, najdroższa - grzybowa z łazankami kosztuje 40 zł za tę samą ilość. Do wyboru mamy szereg ryb na ciepło - od 15 do 20 zł za porcję - i zakąsek. Porcja najtańszej - śledź w oleju kosztuje 7 zł,  koktajl z szyjek rakowych to wydatek 25 zł na osobę.  Jeśli zdecydujemy się na barszcz z uszkami, karpia, dwa rodzaje śledzi na zimno, pierogi i kapustę, budżet na jedną osobę nieznacznie przekroczy 50 zł.

Gdy wybierzemy grzybową z łazankami, sandacza, carpaccio z łososia i szyjki rakowe, to wraz z ukłonem w stronę tradycji w postaci pierogów i kapusty z grzybami koszt wieczerzy wigilijnej dla osoby sięgnie prawie 100 zł.

Tartoria "Donatello" z kolei proponuje poznaniakom gotowe zestawy (wraz z ciastem) w cenie od 60 do 120 zł od osoby. Cena zależy od liczby i rodzaju dań. Za 60 zł możemy liczyć na zupę rybną, kapustę z grzybami, pierogi, smażonego karpia, schab ze śliwką i sernik. Najdroższy zawiera, oprócz zupy, kapusty i pierogów, dwa dania na ciepło  (dorsza i karpia), a także pięć zimnych przystawek. 

W pilskiej restauracji "Stajnia" menu można zestawić samemu z kilkunastu wigilijnych dań. Koszt zależy od liczby porcji. Kalkulacja jest przygotowywana indywidualnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski