Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Winegret, czyli ukraińska sałatka z buraczkami

Anastazja Bezduszna
Winegret
Winegret Oksana Bezduszna
Smakowita sałatka z gotowanych i marynowanych warzyw przyprawiona oliwą i octem. Na Ukrainie gospodynie najczęściej sięgają po przepis winegretu jesienią i zimą.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 buraki
  • 4 ogórki kwaszone
  • 1 puszka groszku
  • 4 łyżki oleju roślinny
  • sol

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:
4-5 średnie ziemniaki i marchew umyć, zalać zimną woda i gotować do miękkości około 20-25 minut.
Buraczki, umyć, umieścić w zimnej wodzie i gotować przez około 60-75 minut. Ugotowane warzywa ostudzić, obrać i pokroić w kostkę (o średnicy 2 cm). Kwaszone ogórki także pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i poszatkować. Zmieszać wszystkie pokrojone warzywa. Dodać 3-4 łyżki oleju roślinnego i szczyptę soli. Wymieszać sałatkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski