Inwestycja jest wynikiem wciąż rosnącej w kaliskiej fabryce produkcji dań gotowych, sosów, majonezów i zup pod marką Winiary. Okazuje się, że tylko w ciągu niespełna 10 lat wzrosła ona o ponad połowę. W najbliższym czasie tempo to ma się utrzymać.
Szwajcarzy są właścicielem zakładu w Kaliszu od 1995 roku. Przez blisko 15 lat na modernizację jego infrastruktury nowi właściciele wydali ponad 60 milionów dolarów. Z kolei w latach 2005-2008 inwestycje o wartości 65 milionów złotych koncentrowały się w szczególności na rozbudowie linii produkcyjnych oraz ochronie środowiska.
- Rozbudowa fabryki to nie tylko bardzo dobra informacja dla firmy, świadcząca o prężnym rozwoju, ale także pozytywny sygnał dla lokalnej społeczności - uważa Markus Froehlich, dyrektor fabryki Winiary. - Dzięki rozwojowi zwiększymy liczbę zatrudnienia, przyczyniając się do zmniejszenia bezrobocia w regionie. Projekt rozbudowy zakłada również współpracę z lokalnymi dostawcami, co jest dla nas niezwykle ważne.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?