ZOBACZ TEŻ: Zupa z botwiny, czyli sezonowa kuchnia
Zupa pomidorowa z gwiazdką
Składniki:
- wywar kostno-jarzynowy - 2l
- pomidory z puszki krojone - 1 puszka ok. 400g
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- makaron krajanka -1 paczka
- sól, pieprz do smaku
- kwaśna śmietana 18% - 150ml
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler).
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz.
Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), następnie całość połączyć ze sobą.
Następnie gotujemy makaron (żeby urozmaicić zupę i zaskoczyć dzieci można wykorzystać makaron gwiazdki np. Międzybrodzki), hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy.
Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?