https://gloswielkopolski.pl/sezon-dla-szparagozercow/ar/883060
Zupa z botwiny
Składniki:
Dla 2 osób
pęczek botwiny
20 dag boczku wędzonego
łyżka masła
śmietana 30 %
sól, pieprz
dwa jajka na twardo
Sposób przygotowania:
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Kroimy w cienkie słupki boczek i przesmażamy na maśle.
Myjemy botwinę. Kiedy jest młodziutka, buraczków nie trzeba obierać wystarczy dokładnie umyć.
Potem kroję w kostkę i szatkuję łodygi z botwiny.
Wrzucam na masło z boczkiem i na małym ogniu duszę, aż zmięknie.
Następnie zalewam wodą tak, by zupy wystarczyło dla dwóch osób.
Gotuję na małym ogniu ok 15 minut, następnie dolewam słodką śmietanę i chwilę gotuje. Na sam koniec doprawiam solą i pieprzem oraz dorzucam pokrojone w paski liście, by tylko temperatura je tylko lekko dotknęła.
Zupa z botwiny powinna być podawana w miseczkach i z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?