Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenna zupa z botwiny

Elżbieta Podolska
Elżbieta Podolska
Właśnie teraz na straganach można dostać najładniejszą botwinę. Jak ją wykorzystać? Zupa z botwiny - to szybkie, łatwe i pyszne danie.

https://gloswielkopolski.pl/sezon-dla-szparagozercow/ar/883060

Zupa z botwiny

Składniki:
Dla 2 osób

pęczek botwiny
20 dag boczku wędzonego
łyżka masła
śmietana 30 %
sól, pieprz
dwa jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Kroimy w cienkie słupki boczek i przesmażamy na maśle.

Myjemy botwinę. Kiedy jest młodziutka, buraczków nie trzeba obierać wystarczy dokładnie umyć.

Potem kroję w kostkę i szatkuję łodygi z botwiny.

Wrzucam na masło z boczkiem i na małym ogniu duszę, aż zmięknie.

Następnie zalewam wodą tak, by zupy wystarczyło dla dwóch osób.

Gotuję na małym ogniu ok 15 minut, następnie dolewam słodką śmietanę i chwilę gotuje. Na sam koniec doprawiam solą i pieprzem oraz dorzucam pokrojone w paski liście, by tylko temperatura je tylko lekko dotknęła.

Zupa z botwiny powinna być podawana w miseczkach i z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski