Wiosenne menu na odporność. Zobacz przepisy na dania, które pomogą wzmocnić odporność organizmu

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Menu na odporność: Przedstawiamy wam przepisy na dania i napoje, które pomogą budować odporność organizmu. Przepisy znajdziesz w galerii ---->pixabay
Dzisiaj, jak nigdy wcześniej, wszyscy potrzebujemy zastrzyku pozytywnej energii i witamin. By te ostatnie dostarczyć organizmowi nie jest konieczne używanie suplementów diety. Wzmocnić naszą odporność możemy przygotowując odpowiednie posiłki. Skoro mamy więcej czasu i domowe okoliczności sprzyjają – już nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić nieco świeżości do kuchni, tym bardziej, że wiosna to sezon na wiele warzyw i owoców, który same w sobie niosą zdrowie. Przedstawiamy wam przepisy na dania i napoje, które pomogą budować odporność organizmu.

Smaczny sposób na odporność

Aby przygotować miksturę na witalność, wcale nie trzeba specjalnych umiejętności. Co się sprawdzi? Już szklanka przegotowanej wody z sokiem z cytryny, imbirem i odrobiną miodu wypita rano na czczo, nawodni, doda energii, wspomoże też trawienie. Dodatkowo ma właściwości odkwaszające, co skutkuje wzmocnieniem organizmu.

Rozgrzewająca herbata wzmacniająca odporność dziecka

Składniki:

  • Kilka kawałków kurkumy lub 1/2 łyżeczki sproszkowanej przyprawy
  • 2-3 plasterki imbiru
  • szczypta pieprzu
  • cytryna
  • Miód

Przygotowanie:
Gorącą wodą zalewamy kurkumę, imbir i pieprz. Kiedy napój trochę przestygnie, dodajemy miód i cytrynę.

- Bardzo ważne jest, aby nie zapomnieć o pieprzu – zdrowotne właściwości kurkumy są absorbowane jedynie, kiedy w potrawie czy napoju znajduje się również pieprz. Taki napój wzmacnia odporność, rozgrzewa, ale także działa przeciwzapalnie. Będzie więc idealny na okres wiosenny – komentuje Edyta Sicińskiej, autorka przepisu na herbatę oraz dietetyk przedszkoli Kids&CO, która rekomenduje taką herbatę podawać też dzieciom.

Wiosenne menu na odporność. Zobacz przepisy na dania, które ...

Przy reperowaniu naszego systemu odpornościowego kluczową rolę może odegrać również mniej znana – pierzga pszczela, niezwykle cenny produkt pszczeli. Już jedna łyżka, dodana do wybranego napoju na przykład wody z cytryną, letniej herbaty, naparu ziołowego czy nawet mleka, przy systematycznym stosowaniu, pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu.

Kolejnym dodatkiem do napojów, którego nie może zabraknąć w zestawieniu odpornościowych hitów jest sok z brzozy. Idealny na wiosnę, dodany chociażby do soku z malin świetnie sprawdzi się w walce z wirusami.

Źle się czujesz? Sprawdź, jakich witamin Ci brakuje

Angażując najmłodsze pokolenie we wspólne gotowanie, warto postawić też na kolorowe, przepyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe koktajle. Przy ich przyrządzaniu skorzystajmy z całej gamy warzyw i owoców. Tutaj z pomocą przychodzą nam producenci, oferując już gotowe, bezpieczne mieszanki do smoothie.

Przepis na koktajl owocowy od Anny Starmach

Składniki:

  • 1 łyżka jagód maqui
  • 200 ml mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub z nerkowców)
  • 1 szklanka owoców leśnych (maliny, borówki - mogą być mrożone)
  • 2 garści młodego szpinaku
  • 1 banan
  • 1 łyżka chia (np. marki Purella)
  • 1 łyżka jagód goji do posypania

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy przez 2-3 minuty. Koktajl przelewamy do szklanki, posypujemy jagodami goji.

Podstawowe składniki diety roślinnej wspierającej odporność

- Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Do przygotowania dań wegetariańskich warto używać przede wszystkim sezonowych i nieprzetworzonych produktów, tak aby zachować zawarte w nich substancje odżywcze. Warto również zwrócić uwagę, by były bogate w witaminy i składniki mineralne, w tym przeciwutleniacze oraz substancje ochronne pochodzenia naturalnego. – komentuje Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Dieta wegetariańska powinna być bogata w rośliny strączkowe i nabiał, co w połączeniu z węglowodanami złożonymi oraz dobrymi tłuszczami zapewnia energię i doskonałe samopoczucie przez cały dzień. Warto więc komponować posiłki na bazie fasoli, ciecierzycy, soczewicy, grochu lub tofu w połączeniu z produktami pełnoziarnistymi typu brązowy ryż, chleb i makaron z pełnego przemiału oraz kasze. Nie zapominajmy także o porcji świeżych, pieczonych, lub ugotowanych na parze warzyw, a także dobrej jakości tłuszczach roślinnych jak oleje, orzechy, pestki i nasiona. Na śniadanie i podwieczorek, dobrym wyborem będą m.in. wszelkie pasty i pasztety z roślin strączkowych w towarzystwie pełnoziarnistego chleba i porcji świeżych warzyw. Na obiad, czy kolację możemy zjeść np. wege burgery, warzywne potrawki oraz gęste i pożywne zupy z dodatkiem kasz, makaronów, czy tofu, zaś na pełnowartościową przekąskę przygotujmy koktajl na bazie mleka roślinnego, sezonowych owoców i orzechów.

Sprawdź też:

Nutri-Score wchodzi do Polski

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie