Wiosenne menu na odporność. Zobacz przepisy na dania, które pomogą wzmocnić odporność organizmu
Menu na odporność: Propozycja na obiad czy kolację
Nie zawsze kojarzymy poszczególne produkty rolno-spożywcze z określonymi składnikami, w tym z witaminą C. Przykładowo, choć kalafior nie jest z nią kojarzony, zawiera jej aż 69 mg w 100 g, co stanowi ok. 86% dziennego zapotrzebowania.
Gotowany na parze kalafior z sosem z sera pleśniowego rokpol
Składniki:
1 główka kalafiora
100 g sera pleśniowego (np. Kamiennogórskiego KaMos)
100 g serka topionego
1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
szklanka śmietany 36%
opcjonalnie natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony i cały czas mieszając podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania.