Wiosenne menu na odporność. Zobacz przepisy na dania, które pomogą wzmocnić odporność organizmu
Menu na odporność: Propozycja na śniadanie czy obiad
Czosnek, znany jako naturalny antybiotyk, hamuje nie tylko objawy przeziębienia, ale też rozwój bakterii gronkowca złocistego, paciorkowca i pałeczki okrężnicy. To jednak nie koniec jego zalet, bo czosnek to warzywny eliksir młodości.
Smażony ryż sinangag
Składniki:
200 g ryżu basmati (np. marki Britta)
8 ząbków czosnku
1 pęczek szczypiorku
2 małe papryczki chilli
2 łyżki octu
4 łyżki oleju
3 jajka
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
Nałożyć jajka i podawać na ciepło.