Rośliny morskie zawierają wszystkie mikroelementy i minerały słonej wody. Kelp i spirulina są naturalnym źródłem jodu, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, fluoru fluoru, cynku. Glony te obfitują też w witaminy (przede wszystkim z grupy B, beta-karoten K, C, E i niacynę) oraz aminokwasy egzogenne. Dlatego są bardzo cennym pożywieniem dla wegan i wegetarian oraz osób cierpiących na niedobory substancji odżywczych. Kelp zawiera cztery razy więcej żelaza niż wołowina, a spirulina - kilkakrotnie więcej białka niż wołowina, wieprzowina czy ziarna soi.
Dzięki dużej zawartości jodu kelp jest często stosowany jako środek wspomagający leczenie tarczycy. Pierwiastek ten jest niezbędny do produkcji hormonu tego gruczołu, który z kolei reguluje funkcje metaboliczne i biosyntezę hormonów. Zaburzenia w pracy tarczycy, np. jej niedoczynność, może być przyczyną zahamowania wzrostu i niedorozwoju umysłowego, jak również spowolnienia przemiany materii.
Spirulina to źródło minerałów i witamin oraz pełnowartościowego białka, w tym 18 aminokwasów. Zwiększa energię, poprawia wytrzymałość i podnosi odporność organizmu. Leczy także infekcje, gdyż wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Łagodzi dolegliwości układu trawiennego, wspomagając produkcję pożytecznych bakterii. Obniża poziom cholesterolu i ułatwia usuwanie toksyn z nerek - działa moczopędnie - a także spala tłuszcz, dlatego jest składnikiem środków wspomagających odchudzanie. Spirulina jest też antyoksydantem, dlatego spowalnia proces starzenia i łagodzi skutki palenia papierosów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?