Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wybiorą najlepsze pączki w Wielkopolsce. Zostań członkiem jury konkursu „Smak pączka 2022”

OPRAC.:
Maciej Szymkowiak
Maciej Szymkowiak
Do 16 lutego można się zgłaszać, aby zasiąść w jury oceniającym smaki pączków. Natomiast do 20 lutego należy wysłać zgłoszenie o chęci przygotowania pączków na konkurs.
Do 16 lutego można się zgłaszać, aby zasiąść w jury oceniającym smaki pączków. Natomiast do 20 lutego należy wysłać zgłoszenie o chęci przygotowania pączków na konkurs. Szymon Starnawski
Każdy mieszkaniec Wielkopolski z pewnością ma swój ulubiony i wymarzony smak pączka. Jedni wolą te tradycyjne, jak z konfiturą lub marmoladą, inni bardziej nowoczesne, z nadzieniami, z dziurką w stylu amerykańskim, z kolorowym lukrem. 21 lutego, z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku, lokalni cukiernicy przygotują swoje wyroby, aby zainteresować i zdobyć uznanie Wielkopolan. Osoby, które chcą się znaleźć w tzw. konsumenckiej kapitule konkursowej, mogą się zgłosić poprzez zabawę w mediach społecznościowych. Co trzeba zrobić?

„Smak pączka 2022” – zasiądź w kapitule konkursowej

By zostać członkiem jury, należy zgłosić się w zabawie facebookowej Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Wystarczy odpowiedzieć do 16 lutego na proste pytanie: „dlaczego to ja powinienem lub powinnam zostać członkiem jury?”. Najciekawsze odpowiedzi wybierze powiatowa instytucja kultury – Instytut Skrzynki. Zwycięzcy zostaną zaproszeni do „konsumenckiej kapituły konkursowej”.

21 lutego o godz. 11.30 członkowie dwóch kapituł konkursowych w siedzibie Starostwa Powiatowego w Poznaniu przy ul. Słowackiego 8 (IV piętro) przyznają wyróżnienia i główne nagrody w kategorii pączków tradycyjnych oraz innych. Pierwszą kapitułę będą stanowić konsumenci, drugą zaś zaproszeni eksperci kulinarni.

- Smakołykom z powiatu poznańskiego przyznane zostaną certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 - Smak Pączka”

– mówi Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki.

Najsmaczniejsze pączki z Wielkopolski

Na zwycięzców czekają także nagrody: vouchery do sklepu internetowego, wejściówki na imprezy organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu, zestaw konfitur czy szkolenie cukiernicze, prowadzone przez mistrza świata w cukiernictwie, Pawła Mieszałę, który będzie również przewodniczącym jednej z kapituł konkursowych.

Nagrody pieniężne dla laureatów wynoszą:

  1. I miejsce – 500 zł.
  2. II miejsce – 300 zł.
  3. III miejsce – 200 zł.

W konkursie mogą wziąć udział: cukiernie, piekarnie, obiekty gastronomiczne oraz koła gospodyń wiejskich z całej wielkopolski. Wystarczy przesłać swoje zgłoszenie do 20 lutego na e-mail: [email protected]. Pączki (minimum 10 z każdego rodzaju) należy dostarczyć we wspominane miejsce konkursu dnia 21 lutego w godz. od 9 do 11.

Po godz. 14 nastąpi ogłoszenie wyników.

W ramach akcji „Czas dla Pączkojadów” Piekarnia „Pod Strzechą” przygotowała Festiwal Pączka, który potrwa od 10 lutego do Tłustego Czwartku.

Pączki to wciąż najpopularniejszy smakołyk na tłusty czwartek. Przesuń strzałką, aby zobaczyć przepis i składniki.

Pączki: stary przepis Ćwierczakiewiczowej. Takie pączki na t...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski