Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Z miłości do słodkości - słodkie afrodyzjaki na Walentynki

AB
Każdy zakochany stara się, by 14 lutego był dla jego drugiej połówki wyjątkowy. To dzień kiedy szczegóły mają ogromne znaczenie, zwłaszcza gdy przygotowujemy walentynkową kolację. Nie może zabraknąć pysznych deserów, najlepiej na bazie słodkich afrodyzjaków. Podpowiadamy jakich.

Od wieków afrodyzjaki to jedne z najbardziej owianych tajemnicą, ale też najbardziej poszukiwanych składników. Pierwszy znany przepis na miksturę mającą działać pobudzająco na zakochanych to zapisana hieroglifami, pochodząca z ok. 1700 r. p.n.e. mieszanina suszonych liści tarniny, akacji i miodu. Jednak swą nazwę afrodyzjaki zawdzięczają greckiej bogini miłości Afrodycie, która podobno słynęła z pobudzającej zmysły potrawy na bazie kaszy jaglanej i miodu.

Dla starożytnych Rzymian największym afrodyzjakiem był… czosnek, spożywany na surowo i popijany mlekiem kokosowym z miodem. Co ciekawe, już w Starym Testamencie pojawia się wzmianka o miłosnym ziele, tzw. mandragorze, które miało pobudzać zmysły. W czym tak naprawdę tkwi sekret afrodyzjaków? Jak zwykle w przypadku produktów spożywczych wszystko sprowadza się do zawartych w nich minerałów i ich oddziaływania na organizm człowieka, co szczególnie widać na przykładzie uważanych za afrodyzjaki przypraw, jak np. chili, kardamon, kurkuma czy gałka muszkatołowa. Zawarte w nich substancje drażniące wpływają na lepsze ukrwienie narządów, co też powoduje zwiększenie naszej energii i lepsze samopoczucie.

Rozkosz o smaku słodkiego deseru

Chcąc bliskiej osobie sprawić w tym wyjątkowym dniu przyjemność warto pomyśleć o pysznym deserze na bazie składników uważanych za afrodyzjaki. Wszak nic tak nie wpływa na nastrój jak odrobina słodkości.

Wśród słodkich afrodyzjaków bez wątpienia prym wiedzie czekolada. Już Majowie i Aztekowie pili podczas ceremonii zaślubin napoje na bazie nasion kakaowca, by rozgrzać namiętność nowożeńców.

Miłosna moc czekolady kryje się prawdopodobnie w teobrominie, która podobnie jak kofeina zwiększa wydzielanie poprawiającej nastrój serotoniny i adrenaliny. Czekolada świetnie sprawdzi się jako baza kremu do przygotowania walentynkowego tortu.

- Z gotowymi spodami tortowymi walentynkowy tort wyczarujemy w kilka chwil, mając do wyboru dwie wersje smakowe - spody jasne oraz ciemne - mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. Krem czekoladowy świetnie komponuje się na przykład z bananami, zarówno jako składnikami samego kremu, jak i elementami dekoracji. Mało kto wie, że banany także uznawane są za afrodyzjak. A to za sprawą bromeliny - enzymu, który zwiększa produkcję testosteronu oraz potasu, który podnosi poziom energii i wspomaga pracę serca.

Przepis na babeczki czekoladowe

Dla przygotowania babeczek będą nam potrzebne:

  • 165 g gorzkiej czekolady 60%,
  • 165 g masła, margaryny czy też kostki do pieczenia np. Kasia,
  • 3 jajka,
  • 3 żółtka,
  • pół szklanki mleka,
  • 65 g cukru,
  • 65 g mąki

Najpierw w kąpieli wodnej rozpuszczamy tłuszcz z gorzką czekoladą. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy mleko. Następnie miksujemy jajka z żółtkami. Do zmiksowanych jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z tłuszczem. Mieszamy. Dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy na jednolitą masę. Rozlewamy masę do porcelanowych foremek i wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut. Podajemy od razu powyjęciu z piekarnika, póki nadzienie jest płynne.

Przepis na bananowy chlebek z czekoladą.

Do przygotowania będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 80 g margaryny,
  • 150 g cukru,
  • 400 g mąki,
  • 125 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Piekarnik rozgrzewamy do180 stopni. Drobno siekamy czekoladę. Banany rozgniatamy widelcem. Miksujemy na jednolitą masę banany, margarynę, cukier, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy kawałki czekolady. Przekładamy ciasto do natłuszczonej, podłużnej foremki i pieczemy około 55 minut w piekarniku.

Mówiąc o owocowych afrodyzjakach nie możemy zapomnieć też o granacie. W kulturze chińskiej działanie granatu związane było z długowiecznością i bliskością fizyczną. Delikatny miąższ o rubinowej barwie zamknięty w zwanym też rajskim owocem granacie to bogactwo antyoksydantów i likopenu wspomagającego krążenie krwi. To z kolei wpływa na podwyższenie libido u kobiet i poziomu testosteronu u mężczyzn.

- Soczyste nasiona granatu stanowią świetną równowagę na przykład dla kremu na bazie bitej śmietany, która idealnie pasuje jako nadzienie babeczek czy też dodatek do lekkiej sałatki - mówi Wiktor Kowalski.

Sałatka z pomarańczą, rukolą i granatem.

Do przygotowania takiej sałatki potrzebna nam będzie

  • garść rukoli,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki ziaren granatu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku

Rukolę zanurzamy w zimnej wodzie na pół godziny, by straciła gorzkość. Mozzarellę drobno kroimy. Pomarańczę obieramy ze skórki, rozdzielamy na cząstki i oczyszczamy z białego miąższu. Na talerz wykładamy najpierw rukolę, następnie cząstki pomarańczy i pokrojoną mozzarellę. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu posypujemy sałatkę ziarnami granatu.

W romantycznym stylu

Nie ma na świecie kraju, który bardziej kojarzyłby się z miłością i nastrojem romantycznych uniesień niż Francja, gdzie Walentynki są świętem narodowym. Francuzi tego dnia chętnie wychodzą do teatru. Jeśli chcemy nadać kolacji z ukochaną osobą charakteru francuskich walentynek postawmy na kwiaty, które we Francji wysyłane są tego dnia adorowanym osobom częściej niż kartki. Warto też postawić na słodkości we francuskim stylu, który nietrudno przemycić w słodkich deserach czy upominkach dla ukochanej osoby. Przykład? Creme Brulee lub gruszki zapiekane.

Przepis na creme brulee.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 5 żółtek,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki do zrobienia karmelu,
  • 500 ml kremowej śmietanki,
  • 2 laski wanilii

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy 100 g cukru i ubijamy mikserem na gęstą i gładką masę. Stopniowo dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyjmujemy czarne ziarenka. Dodajemy je do kremu i raz jeszcze miksujemy. Rozlewamy krem do 4 płaskich żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na blaszce, wokół nich wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała do 3/4 wysokości wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy krem jeszcze godzinę w wodzie. Później wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie powierzchnię kremu pokrywamy cienką warstwą cukru. Karmelizujemy cukier za pomocą ręcznego kuchennego palnika gazowego.

Przepis na przysmak z gruszkami.

Do przygotowania będą nam potrzebne:

  • 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta,
  • 3 łyżki marmolady jabłkowej lub morelowej,
  • 4 gruszki,
  • 2 łyżki cukru,
  • płatki migdałowe

Ciasto francuskie rozmrażamy. Ciasto rozwałkowujemy, połową wykładamy okrągłą blachę. Pieczemy około 15 minut w piekarniku przy temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i smarujemy marmoladą, układamy obrane, pokrojone gruszki. Posypujemy cukrem i migdałowymi płatkami. Z pozostałego ciasta wycinamy radełkiem paski. Układamy je na powierzchni i formujemy brzeg ciasta. Podpiekamy w piekarniku, aż się zrumieni.

Francuski styl to także bagietki, które sprawdzą się na przykład jako przystawka przed daniem głównym. Z odpowiednimi dodatkami, czy na słodko czy na wytrawnie idealnie będą pasowały do czerwonego wina.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski