MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Laseczka zgorzeli gazowej (Clostridium perfinges)

Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować w kiełbasie, drobiu i rybach. Często rozwija się ona na skutek podgotowania mięsa i odgrzania go następnego dnia. Objawy po spożyciu produktów spożywczych skażonych Clostridium perfinges pojawiają się zwykle po 8-12 h. Najczęściej jest to ból w podbrzuszu, nudności, wodnista biegunka. Niekiedy może pojawić się także gorączka i wymioty. Leczenie zatrucia laseczką zgorzeli gazowej wymaga zastosowania antybiotykoterapii. W skrajnych przypadkach, głównie u osób w podeszłym wieku, powikłaniem tego zatrucia może być martwicze zapalenie jelit.

Zobacz również

Oficjalnie: Znamy następcę Kloppa. Oto nowy trener Liverpoolu

Oficjalnie: Znamy następcę Kloppa. Oto nowy trener Liverpoolu

Kayah zaśpiewa w Ciekotach na festiwalu Otwarte Książki

Kayah zaśpiewa w Ciekotach na festiwalu Otwarte Książki

Polecamy

Chciał się ukryć przed policją. Nic z tego nie wyszło. Trafił za kratki i na wokandę

Chciał się ukryć przed policją. Nic z tego nie wyszło. Trafił za kratki i na wokandę

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

Sklep znanej sieci marketów nie zalicza już rabatów jak dawniej. Klienci oburzeni

Sklep znanej sieci marketów nie zalicza już rabatów jak dawniej. Klienci oburzeni