Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Kraków ostatnim testem "górali" przed kwalifikacjami do kadry. Faworyci w formie

NOWE
Kraków ostatnim testem "górali" przed kwalifikacjami do kadry. Faworyci w formie

Ważna zmiana w Tatrach! Sprawdź, czego nie będziesz już mógł robić w majówkę

Ważna zmiana w Tatrach! Sprawdź, czego nie będziesz już mógł robić w majówkę

Polecamy

Jest ugoda z właścicielem Okrąglaka. Miasto zapłaci odszkodowanie

Jest ugoda z właścicielem Okrąglaka. Miasto zapłaci odszkodowanie

Żona Borysa Budki została prezydentem miasta. Pierwszym w historii

Żona Borysa Budki została prezydentem miasta. Pierwszym w historii

Miałam je wszędzie. Małe mrówki w domu – od tego proszku uciekały jak poparzone

Miałam je wszędzie. Małe mrówki w domu – od tego proszku uciekały jak poparzone